Mai mult de jumătate dintre vopselele pentru păr, extrem de toxice!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trebuie urgent retrase de pe piață

Mai mult de jumătate dintre vopselele pentru păr, extrem de toxice!

Sănătate 22 Februarie 2016 / 18:26 882 accesări

Piața din România abundă de ani buni în produse cosmetice, tipurile de vopsele de păr fiind într-un număr extrem de mare, astfel că alegerea produsului devine aproape imposibilă. Și cum moda se schimbă aproape de la un anotimp la altul, multe dintre reprezentantele sexului frumos își schimbă culoarea în funcție de trend. Unele încearcă acest lucru acasă, altele merg la saloanele de înfrumusețare. ”Mă vopsesc acasă de ani buni. Îmi cumpăr din comerț două nuanțe de vopsea pe păr pe care le amestec. Problema este că părul îmi crește foarte repede, așa că mă vopsesc cam la două - trei luni, cel mult”, a spus Raluca, o constănțeancă. În total, într-un an, ea folosește vopseaua de păr de cel puțin 4 ori. Și ca ea sunt multe alte femei. V-ați gândit vreodată ce conțin produsele și dacă vă pot face rău, în timp? Specialiști ai Asociației pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România continuă Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „SOS - produsele cosmetice și de îngrijire personală”. Campania se adresează tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate. Astfel, în perioada 10 februarie - 15 februarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale, farmacii și magazine naturiste 48 de tipuri de vopsea pentru colorarea părului, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor, se arată într-un comunicat al APC. Și de această dată, analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Rezultatele sunt îngrijorătoare: mai mult de jumătate dintre vopselele analizate trebuie retrase de îndată de pe piață de către Ministerul Sănătății, care, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 147/2015, este autoritatea responsabilă cu supravegherea, inspecția și controlul pe piață al produselor cosmetice, potrivit APC. ”Produsele ce trebuie retrase de la comercializare conțin o substanță interzisă a se folosi în produsele cosmetice, substanță care se regăsește sub una din următoarele forme: para fenilendiamina sau p-fenilendiamina sau 1-4 fenilendiamina. Această substanță figurează în Regulamentul European privind produsele cosmetice, în Anexa 2: Lista substanțelor interzise în produsele cosmetice, la poziția 1226. Para-fenilendiamina a fost declarată alergenul anului 2006 în Statele Unite ale Americii”, a explicat președintele APC România, conf. univ. dr. Stanciu, citat în comunicat.

POATE DA INCLUSIV CANCER! Tot el a subliniat că pielea expusă la substanțe de acest gen poate deveni roșie, cu leziuni pline cu lichid, și poate da senzație de arsură și mâncărime. ”Această substanță chimică pătrunde în firele de păr și foliculii acestora și afectează proteinele din piele, favorizând apariția reacțiilor alergice. Reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație, iar pe termen lung, expunerea la această substanță chimică poate genera astm, limfom non-Hodgkin, lupus, cancer de sân și de vezică urinară”, adaugă conf. univ. dr. Stanciu. Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: amoniac, toluen, resorcinol, peroxid de hidrogen, disodium EDTA, parabeni/conservanți, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, coloranți sintetici, parfum, sodium laureth sulfat, sodium lauril sulfat (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), silicon, dioxan și alte materii prime derivate din uleiuri minerale.

„NU PUN PE PIELE CEEA CE NU POT MÂNCA!“ La rândul său, Alec Blenche, Co-Owner și Co-Founder la Viața în verde viu, a precizat că nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de pachetele colorate. ”Citiți etichetele, folosiți produse de origine cunoscută, organice, naturale și netestate pe animale, dacă este posibil. Ghidați-vă după zicala: ”Nu pun pe piele ceea ce nu pot mânca!”. Și nu uitați, frumusețea vine întotdeauna din interior!”, adaugă el.

Analizând etichetele din punctul de vedere al ingredientelor și mențiunilor, au reieșit următoarele: 77% dintre vopselele analizate au în compoziție dioxane; 75% au în compoziție amoniac; 69% - para-fenilendiamina/p-fenilendiamina/1,4 benzendiamine; 65% - parfumuri sintetice; 60% - peroxid de hidrogen; 40% - sodium laureth sulfat; 38% - parabeni; 38% - polietilen glicol; 34% - disodium EDTA; 32% - resorcinol, iar 15% dintre vopselele analizate au în compoziție sodium lauril sulfat. Para-fenilendiamina este cel mai periculos ingredient din compoziția vopselelor de păr și o regăsim în mai mult de jumătate dintre produsele de acest tip de pe piață, adică în 69% dintre acestea.



12