Mai multă autonomie pentru Scoţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mai multă autonomie pentru Scoţia

Externe 18 Februarie 2012 / 00:00 449 accesări

Premierul britanic David Cameron s-a arătat dispus, la Edinburgh, să ofere mai multă autonomie Scoţiei dacă scoţienii vor respinge în cadrul preconizatului referendum opţiunea de independenţă. David Cameron s-a întâlnit cu ministrul principal al Scoţiei, Alex Salmond, pentru prima dată de când liderul Partidului Naţional Scoţian şi-a anunţat intenţia de a organiza în toamna anului 2014 un referendum pentru independenţa Scoţiei. Într-un discurs rostit înainte de această întrevedere, premierul britanic a apărat pe un ton constructiv avantajele practice ale menţinerii unităţii ţării. „Cred în Regatul Unit. Sunt un unionist, cu mintea şi cu inima. Cred că Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord sunt mai puternice împreună”, a declarat acesta. „Bineînţeles că Scoţia se poate guverna singură. Şi Anglia la fel. Dar o facem mult mai bine împreună”, a mai spus David Cameron. În discursul de la Edinburgh, Cameron a sugerat că independenţa ar putea afecta statutul Marii Britanii în Europa şi în NATO şi ar putea periclita locul permanent al acesteia în Consiliul de Securitate al ONU.

Premierul Cameron a mai afirmat că Scoţia ar fi mai în siguranţă şi mai bogată dacă ar continua să facă parte din Regatul Unit, împreună cu Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. David Cameron a subliniat că absoluta prioritate a sa este de a menţine intact Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, dar şi-a nuanţat poziţia iniţială, arătându-se dispus să cedeze mai multe competenţe Scoţiei dacă scoţienii vor respinge independenţa. Nu a dezvăluit însă care ar fi aceste puteri. „Premierul spune pentru prima dată că există o altă opţiune pe masă”, a afirmat Alex Salmond, care i-a cerut lui David Cameron să precizeze care este oferta sa de puteri sporite pentru Scoţia, precum şi un calendar concret şi detaliat. Alex Salmond susţine că o Scoţie independentă este viabilă din punct de vedere economic şi benefică pentru restul regiunilor britanice. David Cameron doreşte ca eventualul plebiscit de independenţă pe care-l promovează Alex Salmond să aibă loc în 2013, în loc de 2014 cum doreşte liderul scoţian, pentru a se evita o incertitudine care, potrivit premierului britanic, ar dăuna economiei Scoţiei. La rândul său, Alex Salmond doreşte să-l amâne, pentru ca propunerea sa de independenţă să câştige mai mulţi adepţi. Potrivit sondajelor de opinie, aceasta este susţinută de circa 40% dintre scoţieni.

Reuniunea de la Edinburgh s-a încheiat fără mari progrese în probleme-cheie precum independenţa, potrivit premierului Cameron. Potrivit liderului scoţian, „deşi nu există un acord, lucrurile au avansat într-un mod destul de substanţial”. Alex Salmond, a cărui formaţiune deţine din mai 2011 majoritatea absolută în Parlamentul scoţian, a recunoscut că principalul obstacol în procesul de desfăşurare a referendumului continuă să fie numărul întrebărilor care ar urma să fie adresate cetăţenilor, una sau două. Executivul britanic doreşte ca scoţienii să fie consultaţi cu privire la o singură chestiune, şi anume dacă doresc ca Scoţia să rămână în Regatul Unit. David Cameron a apreciat că trebuie să se pună „o întrebare directă şi simplă şi justă şi legală scoţienilor”. Aceasta \'implică formularea unei întrebări clare: „Vreţi să rămâneţi în Regatul Unit? - şi sper că pentru aceasta vor vota cetăţenii - sau Vreţi să părăsiţi Regatul Unit”, a afirmat premierul. Alex Salmond susţine însă o opţiune mai deschisă voinţei cetăţenilor.

Taguri articol


12