Mai multe dezastre naturale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mai multe dezastre naturale

Monden 11 Ianuarie 2012 / 00:00 478 accesări

Schimbările climatice au provocat un număr mai mare de furtuni şi a crescut intensitatea uraganelor. Comparativ cu anul precedent, daunele înregistrate în urma calamităţilor naturale au crescut cu peste 225% în 2011. Pierderile cauzate de catastrofele naturale în cursul anului 2011 s-au ridicat la 95 miliarde de dolari, potrivit raportului publicat de Marsh, companie internaţională de brokeraj în asigurări şi consultanţă de risc. Potrivit raportului pe anul 2011, în primul trimestru, pagubele produse de calamităţi naturale au fost de 54 miliarde de dolari, în trimestrul al doilea, acestea au scăzut la 20 de miliarde, ajungând la şase miliarde în trimestrul trei. În trimestrul al patrulea, pagubele au crescut din nou, până la 15 miliarde de dolari. Ţările afectate de catastrofe majore anul trecut au simţit creşteri ale preţurilor cu asigurările. În Japonia, asigurările ce acoperă riscul de cutremur s-au scumpit cu 50%. În Thailanda, unde daunele asigurate suferite în urma inundaţiilor din zona Bangkok s-au ridicat la zece miliarde dolari, creşterile au fost de 30%. Şi cutremurele din Noua Zeelandă au ridicat primele de asigurare cu 30%, în timp ce în Australia, Taiwan şi Malaezia au crescut cu 20%.

În contextul atâtor veşti rele, cercetătorii Universităţii Cambridge vin cu o ipoteză încurajatoare. Aceştia au studiat variaţiile orbitei terestre şi caracteristicile climatului global, au calculat că următoarea eră glaciară ar trebui să înceapă în următorii 1.500 de ani. Era glaciară ar trebui să-şi intre în drepturi odată la fiecare 11.000 de ani. Dar impactul emisiilor de dioxid de carbon face ca aceasta eră glaciară să nu aibă loc, au arătat oamenii de ştiinţă. Perioada dintre sfârşitul unei ere glaciare şi începutul alteia este de circa 11.000 de ani, durata fiind influenţată de un ciclu natural legat de orbita terestră. Totuşi, precedenta eră glaciară a avut loc acum 11.600 de ani, iar întrebarea este de ce planeta nu şi-a urmat obiceiul şi în anii în care trăim. Se pare că răspunsul este tocmai existenţa omului.

Studiile arată că era glaciară nu poate începe cât timp concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă depăşeşte valoarea de 240 de părţi pe milion. În prezent, această concentraţie este de 390 de părţi pe milion. O altă cercetare arată că, chiar dacă am reduce imediat emisiile de dioxid de carbon, concentraţiile ar rămâne ridicate pentru cel puţin încă 1.000 de ani. De acum 8.000 de ani, în timp ce civilizaţia umană era în floare, nivelul de CO2 din atmosferă nu a mai scăzut, ci a început să crească. Acest nivel a crescut enorm odată cu revoluţia industrială. Potrivit fundaţiei Global Warming Policy, studiul demonstrează că emisiile de CO2 provocate de om previn un dezastru global. Fundaţia citează un controversat studiu din 1999, care arată că omenirea ar trebui să caute să menţină ridicat nivelul gazelor de seră, pentru a conserva climatul global avantajos din prezent. Gazele de seră sunt însă tocmai inamicul numărul unu în lupta globală pentru un mediu mai curat, la care s-au angajat cele mai multe dintre statele lumii. Studiul nu ar trebui interpretat astfel, iar lumea ar trebui să înţeleagă că supraîncălzirea planetei ar avea consecinţe uriaşe.

Taguri articol


12