Părinții care vor să reînceapă munca în anul școlar viitor și nu au cu cine să îi lase pe cei mici, sau își doresc ca fiul lor să se integreze de la vârste mici în colectivitate, pot apela cu încredere la serviciile celor 5 creșe de stat care funcționează în municipiul Constanța. Prima etapă de înscriere s-a încheiat în luna mai, însă părinții care nu au apucat să depună cererea de înscriere pentru anul școlar 2016 - 2017 mai au la dispoziție intervalul 1 - 10 august pentru a face acest lucru.
Părinții care vor să reînceapă munca în anul școlar viitor și nu au cu cine să îi lase pe cei mici, sau își doresc ca fiul lor să se integreze de la vârste mici în colectivitate, pot apela cu încredere la serviciile celor 5 creșe de stat care funcționează în municipiul Constanța. Prima etapă de înscriere s-a încheiat în luna mai, însă părinții care nu au apucat să depună cererea de înscriere pentru anul școlar 2016 - 2017 mai au la dispoziție intervalul 1 - 10 august pentru a face acest lucru. Conducerea Serviciului Public de Administrare a Creșelor (SPAC) Constanța a anunțat că, deși numărul cererilor depuse este mai mare decât locurile vacante, nu toți copiii vor începe activitatea la creșă în același timp, așa că toți părinții vor reuși să prindă un loc la una din cele 5 creșe de stat. Acest lucru este posibil pentru că unii părinți depun cereri de înscriere în avans pentru anul școlar următor, chiar dacă cel mic va intra în colectivitate abia când mama își termină concediul de creștere a copilului. ”Avem copii care intră în creșă abia în ianuarie sau februarie, dar părinții depun cerere încă de la începutul anului școlar. Avem părinți care, deși depun cerere, găsesc alte soluții pentru copiii lor, fie îi lasă cu bunicii, și ajung să nu mai aducă toate documentele necesare înscrierii. Și mai sunt copii care sunt transferați la grădiniță atunci când împlinesc vârsta de 3 ani, așa că se mai eliberează locuri și pe parcurs”, a precizat directorul SPAC, Cezara Popescu. Părinții care vor să îi înscrie pe copii într-una din creșele de stat trebuie să le facă celor mici câteva analize pentru intrarea în colectivitate, au nevoie de adeverință de venit de la ambii părinți din ultimele 6 luni și trebuie să aibă domiciliul în Constanța. În funcție de veniturile familiei, părinții plătesc pentru masa copiilor între 1 și aproape 5 lei pe zi, restul până la suma de 12 lei/zi/copil fiind subvenționat de Consiliul Local Constanța.
VEȘTI BUNE Pentru că în creșele constănțene sunt disponibile doar 375 de locuri, iar numărul cererilor este mereu mai mare, conducerea SPAC a realizat un proiect pentru mansardarea a 3 dintre cele 5 unități pe care le deține, suplimentând capacitatea creșelor cu aproximativ 200 de locuri, din anul școlar 2017 - 2018. Este vorba de creșele numerele 1, 2 și 5 din Constanța. Dacă problema locurilor din creșe se va soluționa, conducerea SPAC spune că încă se confruntă cu lipsa personalului suficient, fiind nevoie atât de îngrijitoare și infirmiere, cât și de educatori puericultori, posturi care urmează să se scoată la concurs.