Mai multe produse tradiţionale atestate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mai multe produse tradiţionale atestate

Justiție 30 Ianuarie 2010 / 00:00 407 accesări

Numărul produselor tradiţionale atestate a crescut în anul 2009 cu 37,7% faţă de anul precedent, ajungând la 449, de la 326 produse, iar numărul operatorilor economici tradiţionali s-a majorat de la 89, în 2008, la 115, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În anul 2008 au fost atestate 326 produse alimentare ca produse tradiţionale şi s-au înregistrat 89 operatori economici. Reprezentanţii MADR au declarat că, anul trecut, au fost atestate produse din mai multe domenii: lapte şi produse din lapte, carne, peşte, pâine şi produse din morărit şi panificaţie, conserve din fructe şi legume, uleiuri vegetale, precum şi din segmentul de băuturi alcoolice. „Ponderea cea mai mare o au produsele lactate, urmate apoi de produsele din carne, pâine şi produsele de morărit şi panificaţie\", au afirmat oficialii Ministerului Agriculturii. Produsul tradiţional trebuie să fie obţinut din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie şi/sau de prelucrare care reflectă un procedeu tehnologic de producţie şi/sau de prelucrare tradiţional şi care se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii. Solicitarea operatorilor economici privind atestarea şi înscrierea produselor tradiţionale în Registrul de atestare produse tradiţionale este voluntară. Aceştia pot beneficia de sprijin financiar doar prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, pentru investiţii în modernizarea şi dotare unităţilor de producţie.



12