Mai multe ţări europene şi-a luat angajamentul să accepte deţinuţi de la Guantanamo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mai multe ţări europene şi-a luat angajamentul să accepte deţinuţi de la Guantanamo

Externe 21 August 2009 / 00:00 299 accesări

Guvernul american a obţinut angajamente din partea mai multor state europene să primească deţinuţi de la Guantanamo, în cadrul eforturilor sale de a închide centrul de detenţie controversat. În total, nouă ţări din UE poartă discuţii pentru a primi deţinuţi, potrivit unor oficiali din administraţia Obama, sub acoperirea anonimatului. Patru dintre aceste ţări şi-au luat deja angajamentul să primească deţinuţi pasibili de eliberare, iar alte cinci studiază această posibilitate.

În prezent, la închisoarea deschisă în Cuba în ianuarie 2002, pentru inamicii combatanţi, se mai află 229 de deţinuţi. Preşedintele american, Barack Obama, a ordonat închiderea taberei pînă în 22 ianuarie 2010. Circa 80 de deţinuţi sînt pasibili de eliberare şi, potrivit ”Washington Post”, un acord pentru transferarea unora dintre ei ar putea linişti parţial dezbaterea din SUA privind transferul altora pe teritoriul american. Luna aceasta, Portugalia s-a alăturat Bermudelor, Franţei, Irlandei şi insulei Palau, anunţînd că este dispusă să primească deţinuţi de la Guantanamo. Australia şi Georgia poartă discuţii pozitive în acest sens cu administraţia Obama, scrie ziarul, citînd oficiali americani.

SUA au abordat şi ţări din America Latină, din Golf, din Balcani şi din fosta Uniune Sovietică. ”Obama dispune de o simpatie politică. Lucrurile decurg mult mai bine decît puteam să credem”, a declarat un oficial. Congresul american i-a interzis temporar, în luna iulie, preşedintelui Obama să aducă vreun deţinut de la Guantanamo pe teritoriul american, în aşteptarea unui plan complet şi precis privind viitorul centrului de detenţie.

Blackwater, folosită de CIA într-un program de localizare şi asasinare a liderilor al-Qaida

Agenţia Centrală de Informaţii a angajat, în 2004, contractori ai companiei private de securitate Blackwater USA, ca parte a unui program secret de localizare şi asasinare a liderilor operativi ai al-Qaida, declară actuali şi foşti oficiali guvernamentali, citaţi de “New York Times”. Directorii de la Blackwater, companie care a generat controverse din cauza tacticilor sale agresive din Irak, au ajutat agenţia de spionaj în operaţiuni de planificare, antrenare şi supraveghere. CIA a cheltuit mai multe milioane de dolari pentru programul care nu a dus la capturarea sau uciderea niciunui suspect de terorism. Nu se ştie dacă CIA intenţiona să folosească contractori pentru a captura sau ucide efectiv combatanţi al-Qaida sau doar pentru acţiunile de antrenament şi supraveghere.

Agenţiile americane de spionaj au externalizat, în ultimii ani, unele operaţiuni controversate, printre care interogarea deţinuţilor. Dar oficiali guvernamentali afirmă că introducerea unor elemente externe într-un program cu o autoritate letală ridică probleme serioase în legătură cu răspunderea în operaţiunile sub acoperire. Faptul că CIA a folosit o firmă privată pentru program a fost motivul principal pentru care directorul agenţiei, Leon E. Panetta, a cerut o reuniune de urgenţă în iunie, pentru a informa Congresul că CIA a ascuns, timp de şapte ani, detalii privind programul. Implicarea Blackwater în program a luat sfîrşit cu cîţiva ani înainte ca Panetta să preia conducerea agenţiei, după ce oficiali ai CIA au pus ei înşişi sub semnul întrebării decizia de a folosi firme externe într-un program de acest fel.

Taguri articol


12