Mai mulţi bani pentru talasemie şi hemofilie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din 2014

Mai mulţi bani pentru talasemie şi hemofilie

Sănătate 15 Aprilie 2014 / 00:00 562 accesări

Problema bolnavilor cu talasemie (o boală hematologică ereditară a sângelui) şi hemofilie (o boală ereditară ce constă într-o predispoziţie spre hemoragie) a fost dezbătută de nenumărate ori de asociaţiile care-i reprezintă. Lipsa fondurilor a fost principala lor nemulţumire, astfel încât bolnavii au avut, ani la rând, de suferit. Noul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, aduce o veste bună pacienţilor. Bugetul pentru Programul naţional de talasemie şi hemofilie creşte în 2014 cu 40%, ajungând la 65,16 milioane de lei, iar din 2015 vor fi licitaţii centralizate, a anunţat, ieri, demnitarul, la conferinţa „Hemofilia este tratabilă: necesităţi şi strategii pentru asigurarea normalităţii”, organizată de Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România şi Primăria Voluntari. “Bugetul pentru Programul naţional de hemofilie şi talasemie era de 40 de milioane de lei, mai mic decât bugetul pe 2013, care era 47 de milioane lei. Acum, el creşte până la 65,16 milioane lei pe 2014, ceea ce înseamnă 40% creştere. De anul acesta, reuşim să introducem diferenţierea costurilor în funcţie de tratament şi am reuşit să asigurăm un buget mai mare”, a spus Bănicioiu. Cu acelaşi prilej, ministrul s-a arătat optimist cu privire la menţinerea acestui sistem şi în viitor. “Sper că această creştere va fi asigurată şi în viitor şi sunt convins că orice decident va veni de acum încolo va ţine seama de propuneri. Şi, dacă putem să asigurăm în 2014, sunt convins că şi de acum încolo va fi acest lucru asigurat”, a subliniat el.

POTRIVIT MINISTRULUI SĂNĂTĂŢII, DIN 2015 VOR FI LICITAŢII CENTRALIZATE, PENTRU A NU MAI EXISTA SINCOPE ÎN ASIGURAREA TRATAMENTULUI, ŞI VOR FI REÎNFIINŢATE CENTRELE REGIONALE.

“Autorităţile au sarcina cea mai importantă, aceea de a încerca să asigure această stare de normalitate, şi vreau să dau şi câteva veşti normale. În urma unor discuţii pe care le-am avut cu reprezentanţii pacienţilor, vreau să dau curs câtorva dintre propunerile lor, care mi se par pertinente. Una este aceea de a avea un acces cât mai facil al pacientului la tratament. Cred că a fost o greşeală faptul că nu s-au făcut licitaţii centralizate pentru a procura medicaţia”, a adăugat ministrul. El a promis că vor fi reînfiinţate centrele regionale, astfel încât bolnavii să nu mai fie plimbaţi la Bucureşti, acolo unde există asemenea unităţi medicale.

Taguri articol


12