Mai mulți fermieri afectați de secetă nu vor primi despăgubiri. Vezi motivul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Motive incredibile

Mai mulți fermieri afectați de secetă nu vor primi despăgubiri. Vezi motivul!

Social 13 Noiembrie 2015 / 19:04 2849 accesări

Directorul Direcției pentru Agricultură a județului Constanța, Ioan Albu: ”Direcția pentru Agricultură a trimis o adresă primăriilor din localitățile constănțene, însă multe dintre ele nu au înțeles ce trebuie să facă”.

Directorul Direcției pentru Agricultură a județului Constanța, Ioan Albu: ”Direcția pentru Agricultură a trimis o adresă primăriilor din localitățile constănțene, însă multe dintre ele nu au înțeles ce trebuie să facă”.

La sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Constanța s-a dat startul primirii documentelor necesare în vederea solicitării ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta severă din perioada aprilie - septembrie 2015. Cu toate acestea, mulți agricultori nu vor primi despăgubiri, deși au fost afectați de lipsa apei din sol. Vorbim de mai mulți fermieri, reprezentanți ai societăților comerciale din mai multe localități constănțene, care ar fi trebuit să depună o cerere la administrația locală, astfel încât să vină o comisie formată din specialişti de la Direcţia Agricolă, Primărie şi Prefectură să constate dezastrul produs de secetă. În continuare, autoritățile locale ar fi trebuit să elibereze un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada 1 aprilie 2015 - 20 octombrie 2015, din care să reiasă că minimum 30% din suprafața terenului agricol a fost afectată. Mulți fermieri nu au solicitat prezența comisiei, deoarece spun că nimeni nu i-a informat. Data-limită a trecut însă, iar acum oamenii au venit să ceară explicații la Direcția pentru Agricultură Constanța. În timp ce reprezentanții Direcției Agricole spun că primăriile ar fi trebuit să îi anunțe pe oameni, conducerile administrațiilor locale se apără spunând că nu au specialiști și că fermierii ar fi putut să se informeze din mijloacele media.

COMUNICARE DEFECTUOASĂ ÎNTRE INSTITUȚII „În cazul fermierilor care sunt persoane fizice, Instituția Prefectului județului Constanța trebuia să organizeze o comisie, iar în cazul fermierilor care sunt persoane juridice era atribuția primăriilor. Fermierii persoane fizice au fost anunțați de reprezentanții Instituției Prefectului. Direcția pentru Agricultură a trimis o adresă primăriilor din localitățile constănțene, însă multe dintre ele nu au înțeles ce trebuie să facă și nu au informat oamenii. În consecință, mulți fermieri persoane juridice nu au știut. Alții s-au dus la primării, însă au fost trimiși acasă”, a relatat directorul Direcției pentru Agricultură Constanța, Ioan Albu. Într-adevăr, reprezentanții Direcției pentru Agricultură, condusă la acea vreme de Onoriu Bîrsu, au întocmit, pe 27 septembrie, o adresă pe care au trimis-o primăriilor constănțene. În document li se reamintea edililor că trebuie să constituie urgent comisia locală pentru constatarea și evaluarea efectelor secetei. ”Aceasta (comisia - n.r) se va deplasa la fața locului, va constata paguba și va întocmi un proces-verbal pentru societățile comerciale care au depus înștiințări cu privire la culturile afectate de seceta prelungită. În condițiile în care nu aveți specialist în cadrul Primăriei, vă puteți adresa Direcției pentru Agricultură a județului Constanța pentru a asigura prezența unui specialist care să facă parte din comisia respectivă”, se arată în document.

”NU AVEM SPECIALIȘTI” Dacă la Mangalia, la Constanța, Oltina, Peștera, Ion Corvin sau Dobromir reprezentanții administrației locale au răspuns cu promptitudine solicitării și au anunțat oamenii, la Medgidia sau Cobadin s-au produs neînțelegeri. ”La Medgidia a fost o singură societate comercială în această situație. Nu am întocmit acea comisie. Noi nu avem specialiști care să constate pagubele - nu avem ingineri agronomi. Le-am spus celor de la Direcția Agricolă, dar au zis că ei nu au atribuții în acest sens”, a precizat primarul orașului Medgidia, Marian Iordache. Totodată, reprezentanții autorităților locale susțin că vina este și a fermierilor, care aveau posibilitatea să se informeze din mijloacele media.

Din cei aproximativ 10.500 de fermieri înregistrați la APIA Constanța, peste 50 au depus până acum actele necesare pentru a primi despăgubiri, iar 950 au solicitat o comisie din partea primăriilor, potrivit directorului general al APIA Constanța, ing. Dan Burlacu. ”Pentru a putea primi despăgubiri, agricultorii trebuie să se prezinte la sediul APIA până pe 2 decembrie. Nu sunt eligibili pentru schema de ajutor beneficiarii declaraţi de APIA, neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015”, potrivit lui Dan Burlacu.

Citește și:

Agricultorii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ce trebuie să faci ca să primești ajutor?



12