Mai mulţi foşti responsabili ai administraţiei Bush ar putea fi judecaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mai mulţi foşti responsabili ai administraţiei Bush ar putea fi judecaţi

Externe 30 Martie 2009 / 00:00 383 accesări

Justiţia spaniolă a acceptat să examineze eventuala lansare a unui proces penal împotriva a şase foşti oficiali americani din timpul administraţiei George W. Bush, pentru furnizarea de acoperiri legale presupuselor cazuri de tortură înregistrate la Guantanamo. Printre cei numiţi în acest caz se află fostul subsecretar de stat responsabil cu politica de apărare a SUA, Douglas Feith, potrivit căruia acuzaţiile la adresa lui sînt “lipsite de sens”. Justiţia spaniolă poate judeca infracţiuni precum tortura sau crime de război chiar dacă acestea s-au petrecut în alte ţări. Magistratul Baltasar Garzon de la Audienţa Naţională, principala instanţă penală spaniolă, le-a cerut procurorilor să stabilească dacă să meargă mai departe cu procesul. Baltasar Garzon a fost principalul responsabil şi pentru aducerea în faţa justiţiei a fostului lider chilian Augusto Pinochet, arestat în Marea Britanie în 1998. Justiţia spaniolă investighează, de asemenea, crime comise în Argentina, Tibet, Salvador şi Ruanda.

Foştii oficiali americani, între care şi fostul ministru al justiţiei Alberto Gonzalez, ar putea fi astfel arestaţi la părăsirea SUA, în cazul în care justiţia spaniolă va emite mandate de arestare pe numele lor. Avocaţii care au semnalat cazul îi acuză pe cei şase că au oferit acoperire legală serviciilor de securitate pentru ca acestea să poată folosi metode de interogare considerate drept tortură, precum simularea înecului. Singurul care a respins acuzaţiile este fostul subsecretar de stat responsabil cu politica de apărare a SUA, Douglas Feith, afirmînd că acestea “nu au nicio noimă”. “Mă critică pentru promovarea unei poziţii controversate pe care nu am susţinut-o niciodată”, a subliniat acesta într-un interviu acordat publicaţiei “The New York Times”.

Pe de altă parte, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a cerut autorităţilor de la Washington şi Sanaa măsuri pentru repatrierea rapidă a o sută de deţinuţi yemeniţi de la Guantanamo, afirmînd că SUA trebuie să prezinte scuze celor care au fost închişi pe nedrept, potrivit unui raport publicat duminică. În timp ce transferurile către Yemen sînt suspendate deoarece SUA nu au încredere în capacitatea acestui stat de a-i supraveghea pe foştii deţinuţi, HRW apreciază că guvernele celor două ţări trebuie să ajungă la o înţelegere, în lipsa căreia autorităţile yemenite vor deveni principalul obstacol aflat în calea închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo. Pentru redactarea raportului, reprezentanţii organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului s-au întîlnit cu oficiali ai ambelor state, dar şi cu foşti deţinuţi şi au avut acces şi la un rezumat al planurilor yemenite de creare a unui centru de detenţie unde foştii prizonieri ar putea fi în continuare deţinuţi pe perioadă nedeterminată, pentru a fi reintegraţi. Potrivit autorităţilor yemenite, foştii deţinuţi ar urma să beneficieze de consiliere, servicii medicale şi o pregătire profesională, dar un oficial al ambasadei americane a apreciat că viitorul centru nu va fi decît o închisoare cu un aspect instituţionalizat.

Circa o sută dintre cei 245 de deţinuţi aflaţi în prezent la Guantanamo sînt de origine yemenită, numai cîţiva dintre ei fiind puşi sub acuzare pentru acte de terorism. HRW a mai cerut SUA să finanţeze formarea profesională, studiile şi alte programe de sprijin pentru deţinuţii care se întorc în Yemen şi să nu exercite presiuni asupra autorităţilor locale pentru retrimiterea acestora în închisori sau persecutarea lor. HWR a afirmat şi că a întîmpinat dificultăţi în încercarea de a se întîlni cu foştii deţinuţi de la Guantanamo reveniţi în Yemen, unde aceştia sînt stigmatizaţi, chiar dacă au fost exoneraţi de orice implicare în acţiuni teroriste.



12