Mai mulţi turişti la muzeele constănţene decât în sezon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mai mulţi turişti la muzeele constănţene decât în sezon

Cultură 09 Septembrie 2010 / 00:00 562 accesări

Prima lună de toamnă marchează, la malul mării, o creştere semnificativă a numărului de vizitatori la muzeele constănţene, comparativ cu perioada de vârf a sezonului estival. Sute de turişti străini, veniţi în grupuri organizate, în cadrul croazierelor, au vizitat deja sau sunt anunţaţi pentru intervalul următor la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi Muzeul de Artă Populară (MAP).

MINAC. Oaspeţii străini interesaţi de arheologia şi tradiţiile populare româneşti provin de pe toate continentele, dar în general din ţări ca Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Franţa, Japonia. Printre vizitatori se numără, într-un procent destul de mic, şi români, dar care nu vin în mod organizat, ci individual sau în familie, după cum menţionează directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea. Acesta a subliniat că, odată cu numărul vizitatorilor, au crescut şi încasările muzeului, din vânzarea de bilete, diverse materiale publicitare şi suveniruri de la standul MINAC, de care oaspeţii străini sunt foarte interesaţi. Gabriel Custurea a declarat că, de la începutul anului şi până în acest moment, încasările muzeului - şi ale unităţilor din teritoriu, Histria şi Adamclisi, în principal şi Hârşova - prin aceste metode de autofinanţare sunt de 400.000 RON, chiar mai mari faţă de anul trecut. Creşterea încasărilor este cu atât mai importantă pentru muzeu, în această perioadă de criză.

Muzeul de Artă Populară. Aceeaşi situaţie privind creşterea numărului de turişti, în luna septembrie, se înregistrează şi la Muzeul de Artă Populară. Potrivit directorului muzeului de etnografie de la malul mării, Maria Magiru, în prima zi a acestei săptămâni au sosit nu mai puţin de 15 autocare cu vizitatori străini. Aceştia s-au arătat impresionaţi atât de expoziţia permanentă a instituţiei muzeale, cât şi de cea temporară, care reconstituie „Nunta tradiţională la români”. De asemenea, de mare succes se bucură şi standul cu suveniruri al muzeului, de unde vizitatorii îşi achiziţionează obiecte de artă populară autentică românească. Un număr mare de turişti este anunţat şi pentru perioada următoare, astfel că specialiştii muzeului caută un interval liber, săptămâna viitoare, pentru a organiza o nouă expoziţie temporară cu tema „Tipologia costumului popular din România”. Directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, spune că este o tradiţie, la malul mării, ca Muzeul de Istorie şi muzeul de etnografie să fie vizitate cu precădere toamna, în lunile septembrie şi octombrie, de foarte multe grupuri organizate de turişti străini, veniţi în croaziere.

Turiştii mai pot vizita Muzeul Marinei Române sau Muzeul de Artă, unde, de asemenea, s-a observat o uşoară creştere a numărului de vizitatori faţă de perioada estivală. Potrivit directorului Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, iubitorii artelor plastice, români sau străini, vin individual, nu în croaziere şi sunt în jur de 20, zilnic.



12