În ultimii ani, faptul că o mulțime de administrații locale se plâng de lipsa banilor pentru toate investițiile pe care ar fi vrut să le facă a devenit o banalitate. Bugetele sunt mici, datornicii sunt mulți, iar surse alternative de finanțare se găsesc foarte greu. În aceste condiții, autoritățile locale sunt nevoite să strângă cureaua.
ECONOMII LA UTILITĂȚI Unele administrații plănuiesc să facă economii cu ajutorul turbinelor eoliene și instalațiilor de biogaz, menite să producă energie electrică din surse alternative, pentru instituțiile publice. De pildă, autoritățile locale din Adamclisi și Deleni au calculat că vor face economii între 100.000 și 20.000 de lei cu ajutorul acestor sisteme.
MAI PUȚINI FUNCȚIONARI Sunt și alte metode prin care se pot face economii importante. De exemplu, administrația locală din Horia a ales să angajeze mai puține persoane la Primărie, pentru economisi din banii cheltuiți pe salarii. „Legea ne permite să angajăm până la 22 de persoane. Dacă am avea atâția funcționari, toți banii din bugetul local anual s-ar duce numai pe salarii. Dar noi, fiind într-o comună mică, ne facem treaba doar cu cinci funcționari și economisim mai mult de jumătate din bugetul local anual, care ajunge la aproximativ 400.000 de lei. Așa putem să mai facem și alte investiții”, a spus primarul comunei Horia, Gigel Sava.
INVESTIȚII PENTRU COPII Administrația investește banii economisiți în diverse burse și indemnizații pentru elevi și nou-născuți. „Elevilor din comună le dăm o bursă lunară de 100 de lei și nou-născuții primesc și ei o indemnizație de 300 de lei pe lună”, a mai spus primarul. El a mai declarat că, pe lângă aceste facilități, administrația le mai asigură liceenilor și studenților transportul gratuit către unitățile de învățământ, iar cei cu rezultate bune la învățătură au ocazia să plece în excursii și tabere gratuite. În ceea ce privește lucrările de infrastructură, autoritățile locale au depus numeroase proiecte pentru a accesa fonduri europene sau guvernamentale.