Mai puţine riscuri de deces provocat de boli cronice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mai puţine riscuri de deces provocat de boli cronice

Monden 12 Septembrie 2007 / 00:00 556 accesări

O altă vitamină îşi dovedeşte contribuţia benefică la starea de sănătate a oamenilor. De această dată, o echipă de cercetători europeni a ajuns la concluzia că suplimentele alimentare cu vitamina D contribuie la scăderea riscurilor de deces provocat de maladii cronice precum cancerul sau diabetul.

Cercetătorii au analizat rezultatele a 18 studii clinice realizate înainte de noiembrie 2006 asupra a 57.311 persoane cu vîrsta de peste 50 de ani. În cursul unei perioade medii de 5,7 ani, persoanele care au luat regulat vitamina D au prezentat cu 7% mai puţine riscuri de a deceda din cauza unor maladii cronice faţă de voluntarii care au luat un placebo. Doza zilnică de vitamina D administrată participanţilor la studiu a fost de 528 de unităţi internaţionale. Participanţii la studii care au luat suplimente alimentare aveau în sînge un nivel de vitamina D de 1,4 pînă la 5,2 ori mai mare decît persoanele care nu luau aceste produse farmaceutice.

Noul studiu se încadrează în linia celor precedente, care au indicat că deficitul de vitamina D contribuie la creşterea mortalităţii provocate de cancer, maladii cardiovasculare şi diabet, responsabile de 60, pînă la 70% dintre decesele înregistrate în ţările dezvoltate. Cercetătorii au adăugat, însă, că mecanismele prin care suplimentele de vitamina D acţionează pentru a reduce factorii de deces nu sînt încă foarte clare. O formă “naturală” de vitamina D, denumită D3, este produsă în mod normal de piele după expunerea la lumina soarelui şi poate fi asimilată prin consumul de ulei de peşte, lapte, peşte gras, ouă şi ficat. Specialiştii cred că vitamina D neutralizează mecanismele de înmulţire a celulelor canceroase sau întăreşte sistemul imunitar.

În iunie, Societatea Canadiană de Oncologie a recomandat persoanelor adulte să ia zilnic o doză de 1.000 de unităţi internaţionale de vitamina D, toamna şi iarna, atunci cînd soarele nu este atît de puternic, pentru a preveni cancerul. Societatea a amintit atunci faptul că vitamina D poate reduce riscurile de apariţie a cancerului la prostată, colorectal şi mamar. Un alt studiu publicat în primăvara acestui an în “American Journal of Clinical Nutrition” a scos la iveală faptul că suplimentele cu vitamina D şi calciu reduc riscul de cancer la femeile aflate la menopauză.

În ultima vreme, tot mai multe studii subliniază rolul benefic al antioxidanţilor de tipul vitaminelor în prevenirea şi încetinirea dezvoltării unor maladii. Astfel, potrivit unor cercetători americani de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, vitamina C poate împiedica dezvoltarea unor tumori canceroase, neutralizînd o proteină numită HIF-1. Anumite cancere cu progresie rapidă consumă foarte multă energie, încît ard tot oxigenul din jurul lor şi depind de această proteină care compensează diminuarea oxigenului din celule. Proteina nu poate funcţiona fără radicalii liberi, părţi instabile şi foarte reactive într-o moleculă. Antioxidanţii precum vitamina C distrug aceşti radicali liberi, neutralizînd astfel proteina HIF-1 şi blocînd dezvoltarea tumorii.

Taguri articol


12