Mai scad sau nu preţurile apartamentelor?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După patru ani de criză, o întrebare persistă:

Mai scad sau nu preţurile apartamentelor?

Economie 04 Mai 2012 / 00:00 537 accesări

ECONOMIA, VULNERABILĂ Nu mai e mult şi se împlinesc patru ani de la startul crizei, iar principala preocupare a românilor care ar vrea o locuinţă continuă să fie preţurile. A fost atins nivelul minim sau mai e loc de depreciere? „Într-o formă sau alta, întrebarea este prezentă în mintea oricărui potenţial cumpărător”, spune consultantul imobiliar Ilias Papagiorgiadis, care se aşteaptă la o continuare a trendului de scădere lentă a preţurilor apartamentelor vechi. „Nu există, în viitorul apropiat, motive ca trendul să se schimbe”, subliniază Papagiorgiadis. El apreciază că piaţa imobiliară din România se află într-o perioadă de tranziţie - „Partea grea pare să fi trecut, însă zilele bune nu au venit încă. Economia europeană este vulnerabilă, în 2012, fapt care blochează şi economia locală. Odată ce PIB-ul începe să crească, segmentul imobiliar se va stabiliza, dar nu mai devreme de 2014 - 2015. Progresul depinde şi de bănci, astfel că situaţia rămâne neclară”. Consultantul notează, pe blogul său, că piaţa imobiliară din România este activă, dar numai în câteva segmente specifice. „Retail-ul este dinamic, cu multe branduri care intră pe piaţă. Sunt şi proiecte noi, de circa 2 miliarde euro. Aşa numitul segment high-street atrage investitori, mai ales în oraşele mari”, spune consultantul.

REVIN INVESTITORII Sectorul rezidenţial va fi ţinut în viaţă de programul Prima Casă, dar, per ansamblu, trendul preţurilor este negativ iar numărul tranzacţiilor a scăzut, comparativ cu anii trecuţi, mai spune Papagiorgiadis, care face şi o observaţie interesantă - segmentul office este stabil şi, după cum estimează unii analişti, preţurile ar putea creşte. „Este puţin probabil totuşi, însă trebuie să remarcăm existenţa proiectelor concentrate în locaţii de top, cu chirii convenabile. Nu în ultimul rând, chiar dacă România nu este cea mai atractivă destinaţie pentru investitori, măcar nu mai este nedorită. Este considerată o opţiune. Vin investitori care cunosc piaţa şi cărora le este uşor să evalueze proprietăţile şi oportunităţile”, conchide Papagiorgiadis.

SCĂDERE CU PESTE 4%, ÎN 12 LUNI Revenind la preţurile apartamentelor vechi, un studiu realizat de portalul imobiliare.ro relevă că, din cele şase mari oraşe ale ţării (Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Braşov), Timişoara este singurul în care locuinţele sunt mai scumpe acum decât în 2011. „În Constanţa, preţul mediu al apartamentelor (vechi şi noi) a scăzut cu 0,4%, în ultima lună, până la 911 euro/mp, valoarea fiind cu 4,1% mai mică decât cea din aprilie 2011”, spune directorul general al portalului, Adrian Erimescu. Apartamentele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,1%, în aprilie, la 908 euro/mp (-3,7% faţă de 2011), în timp ce preţul mediu al apartamentelor noi a consemnat o scădere cu 2%, faţă de anul precedent, până la 924 euro/mp.

Taguri articol


12