Dincolo de proteste, dincolo de dezbateri şi dincolo de politici, CCR a pus ieri eticheta „constituţional” pe controversatul act normativ care permite eutanasierea câinilor fără stăpân prinşi de serviciile de ecarisaj. Soluţia radicală poate fi aplicată după ce patrupedele sunt ţinute 14 zile în adăposturi, perioadă în care pot fi adoptate. Legea, botezată pe stradă drept „Legea lui Ionuţ”, a fost adoptată în Parlament ca vântul şi ca gândul, după tragedia în care copilul de doar patru ani şi-a pierdut viaţa în parcul Tei, sfâşiat de maidanezi - conform teoriei general acceptate. La fel de fulgerător, ieri, imediat după ce CCR a declarat legea ca fiind constituţională, Traian Băsescu a promulgat-o şi a remis-o spre publicare în „Monitorul Oficial“, pentru a intra în vigoare.
PROBLEMĂ VECHE Adoptarea legii care permite eutanasierea maidanezilor simbolizează, pe fond, recunoaşterea la nivel politic a faptului că „avem o problemă”. Metoda la care se recurge pentru a rezolva problema este barbară, într-adevăr, întrucât patrupedele ce vor fi ucise nu au nicio vină pentru faptul că au fost lăsate să se înmulţească în voie timp de 23 de ani fără a fi luate măsuri reale pentru controlul numărului câinilor fără stăpân. Pe de altă parte, într-o ţară civilizată, cum se pretinde a fi România, nu este normal ca un copil (sau un japonez sau o femeie sau oricine altcineva) să fie ucis pe stradă de canide fără stăpân. Nu este normal să nu poţi circula cu bicicleta prin parcurile dintr-un oraş fără să-ţi fie sfâşiaţi pantalonii. Şi nu este normal să nu îţi poţi scoate câinele la plimbare pentru că rişti să fii în postura de a-l salva de haitele de maidanezi.
CU VOINŢĂ, SE POATE Există soluţii pe termen lung. La Cernavodă, de exemplu, din 2002 şi până în prezent, populaţia de maidanezi a fost redusă de la 4.000 de exemplare la 300 pe străzi, prin adopţie (în special internaţională) şi sterilizare completă. Totul s-a desfăşurat printr-o colaborare între Asociaţia „Save the dogs” şi autorităţile locale din Cernavodă. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, implicarea serioasă atât a sa, cât şi a autorităţilor locale a dat roade pe plan local, fără să fie nevoie de omorârea a mii de animale. „Câinii adunaţi de asociaţia noastră nu au fost trimişi înapoi pe străzi, ci au fost daţi spre adopţie, în special în străinătate. Şi în prezent avem, în cele două adăposturi ale noastre, aproximativ 450 de animale, care au fost sterilizate şi aşteaptă să fie adoptate”, a spus reprezentantul „Save the dogs”, Andreea Manea. Nu se ştie însă dacă în marile oraşe, care găzduiesc zeci de mii de maidanezi, metoda de la Cernavodă poate fi aplicată acum cu acelaşi succes.
JUDECĂTORUL CCR PETRE LĂZĂROIU: „NOI NU JUDECĂM DUPĂ PROTESTE, JUDECĂM DUPĂ REGULI“.
CE SPUN JUDECĂTORII CCR Cei care au declarat „Legea lui Ionuţ” drept constituţională nu au luat decizia în unanimitate. Şi în CCR au fost opinii diferite, la fel ca pe stradă. „Eutanasierea în masă a câinilor comunitari ar traumatiza populaţia, iar legea care reglementează gestionarea animalelor fără stăpân putea să fie şi mai bună”, a spus judecătorul CCR Petre Lăzăroiu. Întrebat dacă susţine eutanasierea şi dacă are câine, Augustin Zegrean a răspuns ironic: „Am câine lup, este în grevă de trei zile, a aflat ce se întâmplă şi mă ameninţă“.
VOCEA STRĂZII Imediat după verdictul din CCR, cele aproximativ 150 de persoane adunate la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului au blocat Calea 13 Septembrie, întinzând-se pe asfalt în semn de protest. Manifestanţii au scandat: „CCR sunt criminalii“, „USL, PDL, aceeaşi mizerie“, „Daţi-vă demisia“, „Nu plecăm până nu-i salvăm“ şi „Să aveţi soarta lor, soarta maidanezilor“. De cealaltă parte, Andreea Felicia Anghel, mama băieţelului care a murit după ce ar fi fost muşcat de câini maidanezi, afirmă, într-un mesaj postat pe Facebook după ce Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân a intrat în vigoare, că „se pare că sacrificiul lui Ionuţ nu a fost în zadar“.