ANDRA NEDELCU VA REPREZENTA ROMÂNIA ÎN PROBA DE SKI-CROSS. Românca Andra Nedelcu (25 de ani) a primit confirmarea pentru a participa la proba de ski-cross de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, devenind al 29-lea sportiv din delegaţia României. Ea este stabilită chiar în Vancouver şi în carieră a participat la mai multe competiţii internaţionale organizate de FIS, mai ales în America.
ROGGE ESTE IMPRESIONAT DE SATELE OLIMPICE. Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a fost impresionat de Satele Olimpice de la Vancouver (acolo vor locui cei mai mulţi dintre participanţi) şi la Whistler, în munţi, unde stau în special schiorii. Preşedintele CIO a anunţat că va locui, o perioadă, alături de sportivi.
PREMIERĂ ABSOLUTĂ ÎN ISTORIA JO: O SCHIOARE DIN IRAN! Marjan Kalhor, care nu şi-a imaginat vreodată că va deveni prima femeie din Iran care participă la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, speră că acest moment istoric pentru ea nu-i va deranja pe liderii conservatori din ţara sa. Kalhor va participa la probele de slalom şi slalom uriaş din competiţia de schi alpin, după ce va purta drapelul ţării sale la festivitatea de deschidere. Tânăra de 21 de ani se declară fericită că va putea respecta tradiţia vestimentară islamică pe durata întregii ei participări la jocuri, ea urmând ca în satul olimpic să poarte pe cap tradiţionala burka, iar în competiţie să fie îmbrăcată la fel ca toţi ceilalţi sportivi.
APEL LA RESPECTAREA ARMISTIŢIULUI OLIMPIC. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel la respectarea armistiţiului olimpic şi a cerut tuturor ţărilor aflate în război să înceteze ostilităţile în timpul Jocurilor Olimpice de la Vancouver. Ideea unui armistiţiu olimpic este o tradiţie ce datează din Antichitate, iar conform acesteia toate conflictele se opresc în timpul JO. Acest armistiţiu a fost respectat de-a lungul secolelor, iar în 1992 Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a cerut din nou respectarea lui. „Armistiţiul olimpic aduce speranţa unei opriri cel puţin temporare a violenţei şi conflictelor armate. Acesta atrage atenţia asupra unui teribil paradox: la Jocurile Olimpice onorăm realizările umane şi valorile pozitive ale sportului, între care respectul şi spiritul de echipă. Însă, de prea multe ori, măcelurile războiului constituie o teribile atingere a omului şi a valorilor pe care le împărtăşim”, a mai spus Ban Ki-moon.
JOCURILE OLIMPICE DEBUTEAZĂ MÂINE. Competiţia de la Vancouver se va deschide oficial vineri, la ora locală 18.00 (sâmbătă dimineaţă în România, ora 4.00). 15 sporturi îşi vor stabili noii campioni olimpici: schi alpin, biatlon, bob, schi fond, curling, patinaj artistic, schi acrobatic, hochei pe gheaţă, sanie, combinată nordică, short track, skeleton, sărituri cu schiurile, snowboarding şi patinaj viteză. Există 86 de probe, la care vor participa concurenţi din 81 de ţări, inclusiv România, cu 29 de sportivi. În prima zi are loc o singură competiţie, calificările pentru proba individuală de sărituri, pe trambulina K-90. Ceremonia de închidere a JO are loc pe 28 februarie, la ora locală 17.30.