„Majoritatea atacurilor teroriste din SUA sunt favorizate de FBI, nu de teroriști”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Majoritatea atacurilor teroriste din SUA sunt favorizate de FBI, nu de teroriști”

Externe 17 Iunie 2016 / 08:15 591 accesări

”Atacatorul din Orlando care a omorât 49 de persoane și a rănit alte 53 în clubul de noapte Pulse era angajatul unei companii care avea o serie de contracte sensibile cu Departamentul de Securitate Internă. El fusese totodată anchetat de două ori de FBI, deci ar fi cazul să ne întrebăm dacă nu cumva a fost oarecum împins de la spate, ca mulți alții”, a spus Daniel McAdams, director executiv la Ron Paul Institute, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Russia Today. Anchetatorii americani încearcă să refacă traseul parcurs de atacator înainte de a ajunge să omoare atâția oameni nevinovați. FBI a admis că Omar Mateen fusese pus pe o listă cu potențiali teroriști în mai 2013, pentru a fi supravegheați îndeaproape. Totuși, când suspiciunile împotriva sa s-au dovedit nefondate, același FBI l-a șters de pe respectiva listă, neținând cont totuși că acesta ar fi rămas o potențială amenințare la securitatea națională. Cam cu o săptămână înaintea atacului din Orlando, Mateen și-a cumpărat cele două puști cu care a ucis 49 de oameni la clubul Pulse. Totuși, ultimele date federale arată că și dacă nu ar fi scos de pe lista suspecților de terorism, Mateen ar fi putut să își cumpere respectivele arme, conform legislației americane în vigoare. Așadar, orice potențial terorist are dreptul să se înarmeze! De altfel, aceasta este o dezbatere fără cap și fără coadă în SUA, în privința armelor de foc, chiar dacă, după cum se poate observa și din știrile de presă, săptămânal au loc atacuri armate tot mai sângeroase și cu victime tot mai numeroase.

Posesia armelor nu este însă singura problemă în discuție după atacul din Orlando. Ar mai fi vorba despre drepturile comunității gay în SUA, competențele FBI și toleranța din societatea americană.

Russia Today: Părinții lui Omar Mateen sunt din Afganistan, deci, probabil, el era atașat de acea țară, chiar dacă era născut în SUA și nu a mers niciodată în Afganistan. Totuși, cum explicați acest atașament care l-a determinat să comită un atac de o asemenea amploare?

Daniel McAdams:Cred că sunt o serie de contradicții îngrozitoare în privința acestui individ. Cred că este foarte clar că era foarte bolnav mintal, pentru că altfel nu ar fi făcut ce a făcut. Sigur, aici trebuie să fim precauți pentru că nu știm exact ce afirmație a făcut în legătură cu atacul, ne bazăm doar pe ceea ce lumea din jurul lui, evident, în stare de șoc, a crezut că a auzit. Oricum, indiferent însă de situație, putem constata cu certitudine că există și oameni supărați din cauza politicii externe a SUA. Acest lucru nu justifică atacurile violente, însă dacă ne uităm, de exemplu, la dronele americane care omoară oameni în Pakistan sau Afganistan, la rapoartele potrivit cărora din cei circa 3.000 de oameni uciși de drone 90% nu erau ținte, ci doar morți accidentale, atunci totul capătă o altă dimensiune. Ne putem imagina cum ne-am simți dacă oameni inocenți ar fi omorâți. Numai luna trecută, omorârea mullahului Mansoor a implicat și omorârea șoferului de taxi al acestuia, o victimă nevinovată. A fost un atac cu dronă, și-a atins ținta dar a făcut și o victimă colaterală. Putem înțelege, așadar, furia declanșată de astfel de morți accidentale provocate de politica externă a SUA. Totuși, nimic nu justifică atacurile violente împotriva unor oameni nevinovați.

R.T.: Mateen a afirmat că acționează în numele rețelei teroriste Stat Islamic, dar anchetatorii nu au făcut o legătură reală între el și SI. Credeți totuși că ar fi posibil ca SI să îi fi coordonat acțiunile?

DM:Nu am informații din interiorul anchetei dar știu că FBI investighează cazul și au concluzionat că Omar Mateen era bolnav și nu fusese considerat o amenințare pentru că o dată pretindea că este susținător al Hezbollah-ului, altă dată că susține Stat Islamic. Pe de o parte se duce la Mecca pentru a-și îndeplini îndatoririle de bun musulman, pe de altă parte frecventează cluburi gay. Categoric, era o persoană măcinată de tot felul de contradicții. Deci, cred că la vremea respectivă, FBI a procedat corect când l-a scos de pe lista cu suspecți de terorism. Mai cred că pentru Stat Islamic atacul lui Mateen este foarte convenabil, pentru că le-a picat din cer, fără să fi făcut ceva.

R.T.: S-a vorbit și despre tatăl lui, Seddique Mateen, care ar fi prețuit talibanii și ar fi făcut chiar emisiuni politice despre Afganistan, pretinzând că este o figură politică proeminentă în țara de origine. Credeți că anchetatorii îl vor chestiona, prezintă interes pentru ei?

DM:Cred că mai bine v-ați întreba dacă nu cumva Omar Mateen a moștenit nebunia de la tatăl lui, pentru că din câte l-am văzut pe acesta, prezintă ceva instabilitate psihică. Acum cred că s-a trezit cu FBI-ul pe cap, din cauza emisiunilor sale nesăbuite. Întrebarea este ce fel de legături avea această familie cu Guvernul SUA? Știm că fiul, criminalul, a fost angajatul unei companii care avea contracte foarte sensibile cu Departamentul american de Securitate Internă. Știm și de interogatoriile de la FBI, dar știm și că a fost prezentat informatorilor FBI, după cum susține The Intercept. Majoritatea atacurilor teroriste din SUA sunt favorizate de FBI, nu de grupările teroriste. Trebuie să ne întrebăm în ce măsură Mateen nu a fost cumva împins de la spate ca mulți alții...

R.T.: Există întrebări și asupra orientării sexuale a atacatorului. Se știe că era un vizitator obișnuit a clubului gay Pulse, utiliza o aplicație de socializare pentru gay... Ce puteți spune despre asta?

DM:Cred că există multe contradicții legate de această persoană. Cred că fiecare vrea să scoată un avantaj din povestea asta. Donald Trump vrea să bombardeze pe cineva, nu contează pe cine, Hillary Clinton și președintele Obama vor să anuleze al doilea amendament din Constituție, referitor la dreptul la arme. Presa, în schimb, ca de obicei, vrea să facă rating din asta. Deci, din nefericire, astfel de incidente tragice sunt rapid politizate. Nu vom ști adevărul dar măcar să înțelegem că atacatorul era bolnav mintal iar noi nu trăim într-o societate perfectă.

R.T.: Această poveste a redeschis dezbaterea lui Trump antiimigrație, chiar dacă atacatorul era născut în SUA, ca și cel din San Bernardino, Syed Farook. Americanii nu ar trebui să se concentreze asupra teroriștilor născuți și crescuți în SUA, nu peste hotare?

DM:E ceva normal ca fiecare țară să se concentreze pe protejarea granițelor, asta fără să însemne că va interzice accesul unui grup în defavoarea altuia. Nu îmi place să judec oamenii ca făcând parte dintr-un grup sau altul, îmi place să îi judec individual. Și cred că asta trebuie, să înțeleagă fiecare ce trebuie făcut pentru binele tuturor.

Taguri articol


12