Majoritatea britanicilor doresc limitarea accesului imigranţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Majoritatea britanicilor doresc limitarea accesului imigranţilor

Externe 22 August 2006 / 00:00 811 accesări

Marea Britanie a trimis un nou semnal privind o schimbare a politicii referitoare la accesul pe piaţa muncii al lucrătorilor din România şi Bulgaria, după ce un sondaj de opinie a arătat că 77% din populaţie aprobă astfel de măsuri, transmite publicaţia electronică EUObserver.

"Londra va permite, mai degrabă, o migraţie controlată adecvat din cele două ţări, care ar urma să adere la Uniunea Europeană în 2007, decît să urmeze o politică a "uşilor deschise", cum a procedat în cazul muncitorilor din cele zece state care au aderat în 2004", a afirmat, duminică, ministrul britanic al Comerţului şi Industriei, Alistair Darling. "Ceea ce trebuie să facem este să punem în balanţă cererea, iar economia noastră are nevoie de calificări în cîteva domenii şi să avem un sistem controlat adecvat, astfel încît să avem grijă şi de alte lucruri, cum ar fi sistemul asigurărilor sociale, sistemul educaţional şi altele", a declarat Darling, pentru BBC. Comentariile oficialului britanic au coincis cu publicarea unui sondaj de opinie în "Sunday Times", care a indicat că 77% dintre cetăţeni doresc ca Guvernul britanic să stabilească o limită strictă a numărului de imigranţi care pot intra în ţară, în fiecare an. Idei similare au fost exprimate de cîţiva membri importanţi ai celor două principale partide politice din Marea Britanie.

Restricţionarea dreptului cetăţenilor români şi bulgari de a lucra în Marea Britanie, după aderarea celor două state la Uniunea Europeană, riscă să afecteze demersurile premierului Tony Blair de a plasa Londra la conducerea unei noi axe a statelor Uniunii Europene, în scopul contracarării influenţei Franţei şi Germaniei, relatează "The Times" în ediţie electronică. Faptul că miniştrii britanici se pregătesc să restricţioneze dreptul cetăţenilor români şi bulgari de a lucra în Marea Britanie după aderarea celor două state la Uniunea Europeană ar putea de asemenea să prejudicieze rolul Londrei de campioană a reformei economice în Europa. Ambele obiective au constituit factori-cheie în decizia de a permite accesul nelimitat al cetăţenilor din cele zece noi state membre care au aderat în 2004. Decizia va însemna o recunoaştere din partea Cabinetului Blair a faptului că a subestimat numărul persoanelor sosite în Marea Britanie din noile state membre, apreciat la 600.000 şi impactul acestuia asupra serviciilor publice şi a pieţelor de muncă.

Londra a subliniat, luni, că nu a luat încă o decizie în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii din Marea Britanie, aceasta urmînd a fi adoptată după raportul Uniunii Europene de monitorizare a celor două state, de la sfîrşitul lunii septembrie.



12