Organizaţia ecologistă Mare Nostrum, în parteneriat cu Petrom şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, aduc la cunoştinţa publicului larg şi a instituţiilor cu responsabilităţi în protejarea mediului, concluziile alarmante ale raportului Coast Watch realizat cu ocazia evenimentului Green Week desfăşurat în luna iunie la Constanţa. Unul dintre pericolele identificate în raport este extinderea poluării costiere. Mai mult, doar 34% dintre constănţeni sînt familiarizaţi cu noţiunea de activităţi prietenoase cu mediul.
Plajele: înghiţite de hârtie, metal, sticlă şi plastic
Potrivit informaţiilor extrase din raportul Coast Watch 2009 (parte integrată a proiectului GREEN WEEK), atît în zona Sud, cît şi în zona Nord a litoralului, s-a înregistrat o creştere semnificativă a cantităţii de deşeuri, în comparaţie cu anii precedenţi. Observaţiile au fost realizate în luna mai a anului curent şi indică faptul că poluarea a afectat în special partea nordică a litoralului (plajele staţiunilor Mamaia şi Constanţa), unde cantitatea de deşeuri de plastic a crescut de aproape cinci ori faţă de luna mai a anului trecut. Situaţia este foarte gravă în condiţiile în care o sticlă de plastic se biodegradează în 4.000 de ani, iar o pungă de plastic care ajunge în apa mării poate duce la sufocarea peştilor. În ceea ce priveşte zona sudică a litoralului, materialele de construcţii sînt cele care sufocă ecosistemul costier. Alarmante sînt şi cantităţile de deşeuri provenite din gospodării, multe dintre acestea putînd fi reciclate. Poluarea zonelor costiere nu este deloc un lucru de neglijat, drept pentru care organizaţia ecologistă Mare Nostrum şi partenerii ei trag un semnal de alarmă privind acest aspect, astfel încît instituţiile implicate în protecţia mediului să ia măsurile necesare pentru a stopa poluarea costieră. Doar 34% dintre constănţeni sînt familiarizaţi cu noţiunea de activităţi prietenoase cu mediul. La capitolul bune practici privind schimbările climatice, sondajul realizat de Mare Nostrum, împreună cu Petrom, la GREEN WEEK 2009 în cadrul acţiunii „Labirint durabil”, arată un alt lucru îngrijorător: doar 34% dintre locuitorii Constanţei respectă bunele practici privind schimbările climatice. Motivaţia lor de a aplica aceste bune practici nu este însă neapărat respectul faţă de mediu, ci mai degrabă tendinţa de a face economii. La polul opus, aproximativ 66% dintre locuitorii Constanţei nu cunosc şi nu aplică nicio măsură de reducere a consumului sau de protecţie a mediului în viaţa de zi cu zi. Mai degrabă, ei aleg variantele „la îndemînă”, ghidaţi de obişnuinţă şi maximum de confort: folosirea maşinii personale pentru deplasări foarte lungi, lăsarea aparatelor electrocasnice în stand-by pentru perioade lungi, folosirea în exces a hîrtiei şi aruncarea uleiului uzat în reţeaua de canalizare. Toate aceste acţiuni sînt însă periculoase pentru mediu, pentru că generează o risipă de resurse şi energie. De exemplu, la întrebarea „Cînd nu folosiţi aparatele electrocasnice, le lăsaţi în stand by?”, procentele s-au împărţit astfel: 42% au răspuns „întotdeauna”, iar 34% „niciodată”. Dacă cei chestionaţi ar fi cunoscut faptul că toate aparatele în stand-by consumă aproximativ 5% din consumul anual al unei gospodării, poate că ponderea răspunsurilor pozitive la întrebarea de mai sus ar fi fost mai redusă.
GREEN WEEK 2009: un eveniment cu efecte pozitive asupra mediului
Evenimentul GREEN WEEK 2009 organizat de Mare Nostrum împreună cu Petrom şi ISJ Constanţa a beneficiat de implicarea a 600 de elevi din 25 de şcoli şi licee din judeţ. Totodată, GREEN WEEK 2009 şi-a atins dublul scop: pe de o parte, a determinat participanţii să conştientizeze problemele legate de schimbările climatice şi modul în care acestea pot fi limitate prin schimbarea comportamentului individual. Pe de altă parte, evenimentul a reuşit să mobilizeze comunitatea locală în colectarea unui deşeu extrem de periculos pentru mediu: bateriile, cu această ocazie fiind colectate peste 1.600 de baterii, aproximativ 45 de kilograme. Organizaţia Mare Nostrum va continua, în parteneriat cu Petrom, seria acţiunilor care promovează respectul faţă de mediu şi adaptarea comportamentului personal pentru a diminua astfel problemele de mediu declanşate de schimbările climatice.