Majoritatea trupelor ruse au părăsit teritoriul Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Majoritatea trupelor ruse au părăsit teritoriul Ucrainei

Externe 11 Septembrie 2014 / 00:00 395 accesări

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a afirmat ieri că majoritatea trupelor ruse prezente în Ucraina au părăsit teritoriul țării, la cinci zile după intrarea în vigoare a armistiţiului semnat pentru a pune capăt conflictului din estul separatist. ”Conform ultimelor informaţii pe care le-am primit de la serviciile noastre de informaţii, 70% dintre forţele ruse au fost retrase”, a declarat preşedintele în Consiliul de Miniştri. ”Acest lucru ne face să sperăm, pe viitor, la iniţiative de pace”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean declara luni, la Mariupol, că este imposibil de câştigat conflictul din estul Ucrainei dintre armată şi rebelii pro-ruşi doar prin mijloace militare, cerând o retragere a trupelor ruse. Ieri, Petro Poroşenko a anunţat că va supune Parlamentului un proiect de lege care să garanteze mai multă autonomie estului separatist, dar a precizat că această regiune va rămâne în cadrul ţării. ”Situaţia din estul Ucrainei s-a schimbat radical de la intrarea în vigoare a armistiţiului, vineri. Înainte de anunţarea armistiţiului, Ucraina pierdea zilnic zeci de vieţi de eroi. Dar Ucraina nu a făcut nicio concesie asupra integrităţii sale teritoriale”, a subliniat Poroșenko. ”Nu poate fi vorba despre o federalizare sau vreo separare a regiunilor din est. Legea privind o administraţie autonomă temporară pentru districtele Doneţk şi Lugansk, două fiefuri ale rebelilor, prevede un statut care menţine aceste regiuni în Ucraina”, a afirmat el.

Autorităţile de la Kiev şi rebelii pro-ruşi au semnat, vineri, un armistiţiu însoţit de un acord de retragere a trupelor şi un schimb de prizonieri, la finalul unei reuniuni la Minsk, capitala Belarusului, însă viitorul statut al republicilor proclamate unilateral de insurgenţi la Doneţk şi Lugansk nu a fost discutat.

”Separatiştii vor independenţa teritoriului lor şi nu o menţinere în cadrul ţării, cu puteri sporite, aşa cum propune preşedintele ucrainean. Noi nu preconizăm să rămânem o parte a Ucrainei”, a declarat Andrei Purghin, vicepremierul republicii populare Doneţk, proclamată de rebeli.

PROVOCARE FĂRĂ PRECEDENT Rusia s-a declarat, marţi, împotriva intrării Ucrainei în NATO, apreciind că aceasta ar constitui o ”provocare fără precedent pentru securitatea europeană”. Guvernul ucrainean şi-a anunţat, la sfârşitul lui august, dorinţa de a relansa procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010, de regimul pro-rus al preşedintelui Viktor Ianukovici. Intrarea Ucrainei a fost primită favorabil la summitul de la Bucureşti din 2008, ceea ce a declanşat furia Moscovei. Această decizie formală îi permite acum secretarului general Anders Fogh Rasmussen să lase uşa deschisă Kievului. Dar aderarea va depinde de capacitatea Ucrainei de a desfăşura reformele necesare în timp ce echipamentele sale datează din epoca sovietică, de a se adapta la standardele NATO şi de a îndeplini toate criteriile, a subliniat Rasmussen.

Taguri articol


12