Discursurile împotriva aderării Turciei la UE s-au multiplicat, înaintea alegerilor europene, în Franţa, Germania şi Olanda, anumite partide văzînd în aceasta o modalitarte eficientă de a trezi electoratul din apatie. “Este normal să le spunem oamenilor, în această campanie pentru alegerile europene, că nu vom putea permite lumii întregi intrarea în Europa ca membru cu drepturi depline”, a declarat cancelarul Angela Merkel, lansîndu-şi campania electorală în luna mai alături de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. “Poziţia noastră comună este deci următoarea: un parteneriat privilegiat pentru Turcia, dar nu o aderare deplină şi completă”, a adăugat aceasta. Aceşti lideri politici au făcut calculul conform căruia declaraţiile puternice împotriva extinderii, şi în special a Turciei, le vor aduce rezultate la alegeri. Astfel, potrivit unui sondaj IFOP publicat în septembrie, 67% dintre europenii chestionaţi se declarau împotriva aderării Turciei, cei mai fermi fiind francezii (80%), germanii (76%), belgienii (68%) şi olandezii (67%).
Nu este pentru prima dată cînd această problemă este abordată în campania pentru alegerile europene. În 2005, opoziţia faţă de Turcia a explicat respingerea Constituţiei europene de către electoratul francez prin referendum. În ultimii ani, în Olanda, extinderea şi Turcia au devenit o ţintă uşoară pentru cîştigarea de voturi. Deputatul de extremă-dreaptă Geert Wilders este lider al acestui curent de opinie, sperînd să cîştige cîteva locuri în Parlamentul European.
În Turcia, această atitudine se resimte. Majoritatea turcilor pun religia pe primul loc, manifestînd o toleranţă scăzută faţă de diversitatea etnică şi modul de viaţă liberal şi sînt foarte sceptici faţă de occidentali, potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul “Milliyet”. Sondajul, efectuat de Universitatea Bahcesehir din Istanbul pe un eşantion de 1.715 persoane în lunile aprilie şi mai arată că 62% dintre cei chestionaţi, consideră că religia este valoarea supremă. Laicitatea şi democraţia sînt pe locul doi şi respectiv trei, cu 16, respectiv 13%. Circa 62% dintre cei interogaţi consideră că o femeie musulmană trebuie să îşi acopere capul cînd iese din casă, iar 58% apreciază că aceasta comite un păcat purtînd costum de baie la plajă. 72% afirmă că nu doresc să aibă vecini care consumă alcool, 66% nu vor vecini fără convingeri religioase şi 67% nu doresc să trăiască alături de cupluri necăsătorite. Studiul dezvăluie că 64% dintre cei chestionaţi nu ar vrea să aibă ca vecin un evreu, 52% un creştin, 42% un american şi 26% orice persoană de etnie sau rasă diferită de a lor. Majoritatea celor chestionaţi, între 76 şi 85%, apreciază în diferite grade că UE, la care Turcia vrea să adere şi SUA, aliat în cadrul NATO, au ca obiectiv divizarea ţării lor. În pofida acestei tendinţe conservatoare, majoritatea persoanelor chestionate şi-au exprimat îngrijorarea faţă de Islamismul radical şi atacurile împotriva democraţiei, 69% apreciind că mişcările islamiste constituie o ameninţare importantă sau sigură pentru Turcia.