Majoritatea vinovaţilor de trafic de persoane şi proxenetism sînt femei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Majoritatea vinovaţilor de trafic de persoane şi proxenetism sînt femei

Monden 14 Februarie 2009 / 00:00 531 accesări

Din ce în ce mai multe femei sînt implicate în traficul de persoane, ale căror victime sînt tot femei, majoritatea fiind exploate sexual, potrivit unui raport publicat de o agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Din ce în ce mai multe femei sînt vinovate de trafic de persoane. Potrivit raportului publicat joi, 79% dintre persoanele traficate sînt exploatate sexual, cele mai multe victime fiind femei. ”Este şocant să constaţi că fostele victime participă, la rîndul lor, la traficul de persoane. Asistăm la un fel de sentiment primitiv de răzbunare”, a spus directorul general al Biroului ONU împotriva drogurilor şi crime organizate (UNODC), Antonio Maria Costa. Acesta a spus că trebuie făcute eforturi mai mari pentru a ajuta victimele traficului de persoane.

Potrivit raportului, în 30% din cele 155 de ţări care au furnizat date privind genul celor vinovaţi de trafic de persoane, majoritatea sînt femei. În Europa Orientală şi în Asia Centrală, femeile reprezintă peste 60% dintre persoanele condamnate pentru trafic de persoane, potrivit statisticilor din perioada 2003 - 2007. În Europa, femeile condamnate pentru trafic de persoane sînt, în general, mai numeroase decît cele condamnate pentru alte infracţiuni. În Letonia, de exemplu, mai mult de jumătate (53%) dintre persoanele condamnate pentru trafic de persoane, între 2003 şi 2006, au fost femei. Costa a spus că ”există guverne care nu iau în serios problema exploatării sexuale, sub pretextul că este vorba doar de nişte prostituate”. El le-a recomandat acestora să facă eforturi pentru a înţelege motivele psihologice, financiare, dar şi de altă natură, pentru care femeile ajung să exploateze alte femei şi să creeze cît mai repede un cadru juridic eficient. Autorii raportului arată că numărul ţărilor care au luat măsuri pentru a aplica Protocolul ONU împotriva traficului de persoane, în vigoare din 2003, s-a dublat, însă numeroase ţări, mai ales cele africane, nu deţin instrumente juridice pentru a combate acest fenomen.

Munca forţată reprezintă al doilea scop pentru care sînt traficate persoanele şi, potrivit lui Costa, numărul acestor victime va creşte cu siguranţă, deoarece criza economică va mări cercul potenţialelor victime şi va creşte nevoia de bunuri şi servicii la preţuri mici. Documentul menţionează faptul că serviciile de identificare şi de asistare a victimelor s-au mai îmbunătăţit, însă rămîn insuficiente. În cele 11 ţări de unde s-au colectat informaţii pe această temă, peste 21.400 de victime au fost oficial identificate în 2006, majoritatea fiind femei. De exemplu, în Ciad, unde un proiect de lege pentru a lupta împotriva traficului de copii este în dezbatere, 500 de copii au fost victime, în 2006, ale traficului de persoane, iar în 2007 au fost înregistraţi 113. În Uganda, şase persoane au fost condamnate în perioada 2006 - 2007 pentru furt de copii, în timp ce aproape 200 de copii au fost oficial victime ale acestui fenomen.

Taguri articol


12