Maladiile oncologice se extind necruţător

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maladiile oncologice se extind necruţător

Sănătate 04 Februarie 2014 / 00:00 858 accesări

Maladiile oncologice ne omoară cu zile. Mai mult, statisticile ne arată că boala se extinde necruţător în întreaga lume. Şi nu iartă pe nimeni. Bogat, sărac, alb sau negru, cumplita boală atacă la fel. Numai în România, peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual, în creştere cu aproape 4.000 faţă de 2008, iar 50.000 de oameni mor, a anunţat, ieri, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, aceste date fiind menţionate în cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului - GLOBOCAN 2012. Raportul este un proiect al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, care oferă date estimative din 184 de ţări despre incidenţa, mortalitatea şi prevalenţa a 28 de tipuri de cancer (cele mai agresive). Date statistice îngrijorătoare au fost prezentate de Cezar Irimia, cu ocazia marcării Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului.

CANCERUL DE PLĂMÂNI ESTE CEL MAI FRECVENT TIP DE CANCER ÎN ROMÂNIA, URMAT DE CEL COLORECTAL, DE SÂN, DE PROSTATĂ ŞI DE COL UTERIN.

Cancerul va continua să se extindă în lume, în special în ţările în dezvoltare, cu aproape 22 de milioane de noi cazuri pe an aşteptate la orizontul lui 2030, faţă de 14 milioane în 2012, potrivit raportului mondial publicat ieri. În pofida progreselor majore în tratamentele propuse, numărul deceselor ar urma să crească, trecând de la 8,2 milioane în 2012 la 13 milioane în 2030, cu toate că mai mult de jumătate din tipurile de cancer ar putea fi evitate dacă ar fi aplicate corect cunoştinţele actuale. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a precizat că ţările cu venituri mici şi medii sunt, incontestabil, cele mai afectate, întrucât multe dintre ele sunt prost echipate pentru a face faţă acestei creşteri a numărului de bolnavi de cancer.

Atenţie!

La tipurile de cancer legate de infecţii (de ficat, de stomac şi de col uterin), s-au adăugat în ultimul timp şi cancerul de plămâni, cel de sân şi cel de colon, asociate unor factori de risc precum fumatul, alcoolul, obezitatea, lipsa de exerciţii fizice sau consumul de produse alimentare puternic procesate, mai răspândite în ţările bogate, notează France Presse.

Bolnavii de cancer aşteaptă cu anii noi terapii

În prezent, pacienţii din România aşteaptă noile terapii oncologice de aproape şase ani. Cele mai multe molecule noi din lista de compensate, circa 16%, sunt pentru cancer, urmate de cele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale şi alte afecţiuni, a precizat preşedintele FABC, care a subliniat că lista trebuie actualizată la trei luni, şi nu după şase ani. „Ministerul Sănătăţii a declarat că va adăuga pe lista medicamentelor compensate, primăvara aceasta, 130 de molecule noi sau indicaţii terapeutice noi. Noile molecule oncologice care au primit aprobarea comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii se adresează unor tipuri de cancer fără prea multe opţiuni terapeutice până acum: melanomul metastatic, adenocarcinomul gastric, cancerul pulmonar şi altele”, a spus Cezar Irimia. El a mai spus că autorităţile doresc ca Programul naţional de oncologie să devină, până la sfârşitul anului, unul etalon. În prezent, pe lângă sincopele legate de disponibilitatea medicamentelor, se înregistrează o lipsă acută a echipamentelor de radioterapie, precum şi a serviciilor de consiliere psihologică pentru pacienţii cu cancer, în spitale.



12