Tânăra militantă pakistaneză pentru dreptul la educaţie Malala Yousafzai, devenită un simbol mondial al luptei împotriva extremismului religios, a primit ieri prestigiosul Premiu Saharov pentru drepturile omului la sediul Parlamentului European (PE). Într-un ropot de aplauze, preşedintele PE, Martin Schulz, i-a înmânat premiul tinerei în vârstă de 16 ani, afirmând că “a dat speranţă unor milioane de persoane”. “Lansez un apel către ţările Europei ca să vină în ajutorul ţărilor din Asia, ţării mele Pakistan, în materie de educaţie şi dezvoltare”, a declarat adolescenta, zâmbind sub un văl portocaliu. “Acest premiu este o încurajare în lupta mea în favoarea dreptului tuturor la educaţie şi la protecţia copilului”, a adăugat adolescenta în faţa a circa 20 de foşti laureaţi.
Pentru că a denunţat normele severe impuse de miliţiile Taliban din 2007 până în 2009 în regiunea sa din valea Swat, la nord-vest de Pakistan, şi pentru că a apărat dreptul fetelor de a merge la şcoală, Malala Yousafzai a fost luată drept ţintă de un bărbat înarmat la 9 octombrie 2012, în timp ce se afla într-un autobuz şcolar. A rămas în viaţă, iar combativitatea de care a dat dovadă a transformat-o într-un simbol internaţional acoperit cu onoruri şi distincţii.
Nominalizată în luna octombrie, în unanimitate, de preşedinţii grupurilor din PE, Malala Yousafzai a fost preferată americanului Edward Snowden, autorul dezvăluirilor privind supravegherea electronică mondială realizată de SUA, şi unor opozanţi belaruşi încarceraţi. Luptătorii Taliban au reacţionat relansând ameninţările cu moartea împotriva sa, în timp ce mollahul Fazlullah, suspectat că a comandat atacul împotriva ei, conduce din octombrie rebeliunea islamistă din Pakistan. Premiul Saharov recompensează în fiecare an un apărător al drepturilor omului şi democraţiei.