„Mama în ochii de copil”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Mama în ochii de copil”

Cultură 08 Martie 2011 / 00:00 3055 accesări

Muzeul de Arheologie „Callatis”, din Mangalia, a făcut un frumos obicei din a marca cele mai importante sărbători ale anului printr-o serie de evenimente speciale. După ce, în luna februarie, a celebrat Dragobetele, ieri, instituţia de cultură şi Şcoala nr. 5 „Gala Galaction” din Mangalia, cu sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac, au organizat o emoţionată manifestare, în preambulul zilei de 8 Martie, „Mama în ochii de copil”. „Prin glasurile lor, copiii exprimă cele mai curate sentimente pentru mamele lor. Mă alătur lor şi le doresc să le fie mereu alături, să fie sănătoase pentru a se putea bucura de puii lor şi să-i crească în spiritul credinţei în Dumnezeu şi a respectului faţă de valorile societăţii româneşti”, a fost mesajul transmis de primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, celor cărora le era dedicată manifestarea.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut un scurt istoric al evenimentelor care au dus la declararea datei de 8 Martie ca Zi Internaţională a Femeii. „În anul 1955 au apărut în presă informaţii conform cărora Ziua femeii marchează, de fapt, o comemorare a femeilor care au murit, în anul 1857, într-o fabrică de textile din New York. Celelalte angajate, care au supravieţuit incendiului, au declanşat proteste faţă de condiţiile grele de muncă ale femeilor şi au cerut: condiţii mai bune de lucru, drepturi şi salarii egale cu ale bărbaţilor, înfiinţarea de creşe pentru copii şi au solicitat declararea unei zile internaţionale a femeii. În Europa, Ziua Femeii a fost asociată cu lupta femeilor pentru emancipare, pentru drepturi egale cu bărbaţii. În anul 1910, la Conferinţa femeilor socialiste de la Copenhaga, a fost stabilită o zi internaţională pentru a celebra pacea şi câştigarea dreptului la vot al femeilor, iar în anul următor a fost organizată Ziua Femeilor în data de 8 martie. Ziua Internaţională a Femeii a fost însă recunoscută oficial abia în anul 1977 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, când Adunarea Generală a proclamat, printr-o rezoluţie, Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională”, a spus dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Elevii Şcolii „Gala Galaction”, îndrumaţi de prof. Valerica Nicolae, înv. Ada Cristea şi director Adriana Popescu, au pregătit trei scenete menite să pună în valoare trei portrete de mamă, cu temperamente diferite: cea a lui Ştefan cel Mare, a lui George Coşbuc şi a mitropolitului Iacob Stamati. Din programul activităţii au mai făcut parte recitaluri de poezie şi cântece dedicate mamelor şi femeilor prezente în public.

Taguri articol


12