Mame fără locuinţă, dar cu pretenţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărace şi fudule

Mame fără locuinţă, dar cu pretenţii

Eveniment 05 Ianuarie 2013 / 00:00 2211 accesări

Oricât de deschişi la minte şi moderni pretindem că suntem, societatea actuală încă este guvernată de prejudecăţi. Prin urmare, nu este de mirare că mai sunt situaţii când tinerele de 14-18 ani care devin mame sunt renegate de familie, rămânând fără un acoperiş deasupra capului şi fără posibilitatea de-a se întreţine. Pentru a veni în ajutorul lor, precum şi al celorlalte categorii de mame cu risc de abandon (care au fost evacuate din fosta locuinţă, mame provenite din rândul copiilor străzii etc.), a fost realizat, în Constanţa, un modul pentru mamă şi copil, dedicat exclusiv cazurilor sociale. Modulul a luat fiinţă în cadrul Centrului de primire a copilului în regim de urgenţă de pe strada Aluniş, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa. „Modulul a fost înfiinţat cu scopul de-a preveni abandonarea copiilor sau separarea lor de familie, în situaţiile în care acestea şi-au pierdut, temporar, locuinţa. Noi consiliem mamele, le arătăm care sunt cele mai eficiente metode de a îngriji copilul, de a-l îmbăia (în cazul mamelor tinere) şi le ajutăm să-şi găsească o locuinţă cu chirie şi, dacă este posibil chiar şi un loc de muncă”, a spus şeful Centrului de primire minori, Luminiţa Cioroiu. Serviciul dedicat mamelor în dificultate a fost inaugurat în mai 2011, activitatea începând pe 1 iunie, în acelaşi an.

PRIMUL BENEFICIAR „Primul beneficiar a fost o adolescentă de 15 ani, care a venit împreună cu băieţelul ei de trei sau patru zile. Era o elevă foarte bună, care avea numai note mari. Părinţii se despărţiseră, iar ea locuia cu mama ei, care între timp se recăsătorise. După ce a rămas însărcinată, tatăl vitreg nu a mai vrut s-o primească în casă”, îşi aminteşte Luminiţa Cioroiu. Pe durata şederii la centru (DGASPC oferă găzduire mamelor doar timp de trei luni, cu posibilitatea prelungirii), adolescenta a beneficiat de consiliere psihologică şi a fost învăţată cum să aibă grijă de copil. În urma eforturilor depuse de echipa Centrului, ea a fost reintegrată în familie. „Pe toată durata şederii în centru, adolescenta a continuat să meargă la şcoală. Am ţinut legătura cu ea şi după ce a fost reintegrată în familie, iar, în prezent, s-a mutat la Bucureşti cu tatăl ei natural şi s-a căsătorit”, a mai spus şeful Centrului.

IRESPONSABILITATE Din iunie 2011 şi până pe 30 decembrie 2012, de serviciile modulului au beneficiat 65 de mame aflate în dificultate (20 în 2011 şi 45 în 2012). Din păcate, nu toţi beneficiarii înţeleg care este rolul serviciului. Aşa se face că aproape jumătate din mamele care ajung în modul consideră că nu au nicio obligaţie. Mai exact, respectivele beneficiare refuză să urmeze regulile centrului (să facă curăţenie în camera lor, să aibă grijă de copii, să-i spele). „Am avut o beneficiară căreia am reuşit să-i găsim un loc de muncă la o fabrică de lapte din judeţ. Reacţia ei ne-a şocat: ne-a spus că salariul de 800 de lei pe lună este prea mic. După prima săptămână nu s-a mai dus la muncă. Am avut mame care refuzau să-şi spele copiii şi să aibă grijă de ei, spunându-ne că este treaba noastră, nu a lor. Noi avem datoria de a le învăţa ce să facă, nu de a face în locul lor”, a spus Cioroiu. Mai mult, în unele situaţii, cărucioarele pe care centrul le punea la dispoziţia mamelor pentru a-şi plimba copiii au fost vândute. Singura speranţă a angajaţilor Centrului este ca, în timp, respectivele beneficiare să realizeze că viaţa de adult implică responsabilitate şi urmarea unui set de reguli, obligatoriu pentru toţi membrii societăţii.



12