În această perioadă, infecţiile cu rotavirusuri dau mari bătăi de cap părinţilor, dar şi medicilor. Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este neîncăpătoare, astfel că medicii vin cu numeroase semnale de alarmă pentru ca bolile de sezon să nu scape de sub control. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, atrăgea atenţia, recent, că se poate vorbi chiar de o epidemie de rotavirus, ocazie cu care specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au trecut la luarea unor măsuri suplimentare. Directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat că a fost declanşată o anchetă epidemiologică în cadrul SCJU, la Clinica de Pediatrie, dar măsurile au fost luate şi la nivel de DSPJ, mai exact de către specialiştii Serviciului de Epidemiologie. Potrivit şefului serviciului, dr. Suzan Ibram, toate mamele care se internează cu copiii în clinică primesc materiale informative despre infecţia cu rotavirus, iar în cazul celor care nu ştiu să citească, asistentele medicale le explică ce au de făcut. De asemenea, şi cele care ajung cu copiii la cabinetele medicilor de familie sau la cabinetele specialiştilor primesc informaţii despre cum să-şi apere copiii de această infecţie care, netratată cum trebuie, poate pune chiar şi viaţa celor mici în pericol. Până în prezent, potrivit dr. Suzan Ibram, alte cazuri de rotavirus, în afară de cele înregistrate în cadrul SCJU, nu au fost semnalate. „Medicii spitalelor din judeţ (Medgidia, Mangalia, Cernavodă) nu ne-au raportat niciun caz, dar nici medicii de familie. Cel puţin până acum”, a spus şeful Serviciului de Epidemiologie al DSPJ.
CE ESTE INFECŢIA CU ROTAVIRUS? Rotavirusul este principala cauză a diareei acute şi a vărsăturilor la sugari şi la copiii mici, în întreaga lume. Aproape toţi copiii se pot contamina înainte de a împlini 5 ani. „Infectarea cu rotavirus este mai frecventă la copiii mici şi aproape unul din trei copii se va infecta în primele luni de viaţă”, explică şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ, dr. Loti Popescu.
SE ESTIMEAZĂ CĂ NUMĂRUL DE CAZURI DE INFECŢIE CU ROTAVIRUS LA BEBELUŞI ŞI COPIII SUB 5 ANI AJUNGE LA 3,6 MILIOANE ANUAL, ÎN EUROPA.
În secţiile de pediatrie există riscul transmiterii intraspitaliceşti în condiţiile nerespectării măsurilor de igienă individuală şi la acordarea îngrijirilor, aşa că medicii DSPJ au trasat bine toate măsurile ce trebuie luate, atât de către personalul medical cât şi de către persoanele care însoţesc copiii.
CUM SE TRANSMITE ROTAVIRUSUL? Rotavirusul este foarte contagios şi este rezistent la majoritatea produselor de igienă casnică. „El se transmite mai ales prin contact mână-cavitate bucală, mai precis prin preluarea virusului din materiile fecale infectate pe mâini şi apoi în cavitatea bucală. De asemenea, se poate transmite cu uşurinţă în locurile în care copiii se joacă împreună”, spune dr. Popescu.
MANIFESTĂRI Manifestările infecţiei sunt similare celor prezente în cazul altor infecţii digestive şi pot include: diaree apoasă severă (peste trei scaune moi pe zi), vărsături severe, dureri sau crampe abdominale, febră şi, ocazional, crize convulsive. „Complicaţiile care pot să apară sunt următoarele: convulsiile febrile, deshidratarea, perturbări metabolice, colaps”, adaugă medicul şef.
PREVENIREA Pentru prevenirea infecţiilor cu rotavirusuri se recomandă o igienă impecabilă. „Spălatul frecvent al mâinilor, atât în cazul copiilor cât şi al persoanelor adulte care intră în contact cu aceştia, mai ales după schimbarea scutecelor sau după folosirea oliţei sau a toaletei. De asemenea, trebuie limitat contactul mână-gură, dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor pentru a reduce riscul de transmitere a altor infecţii”, spune dr. Popescu. Alimentaţia naturală reduce riscul infecţiei cu rotavirus la sugar, adaugă ea, care susţine că cea mai bună profilaxie a infecţiei cu rotavirus este vaccinarea. „Imunizarea se face cu vaccin care conţine virus viu atenuat, se administrează oral, începând de la şase săptămâni, la recomandarea medicului”, spune dr. Loti Popescu.