Mamele îşi pot primi indemnizaţiile mărite! Normele de aplicare a legii, aprobate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mamele îşi pot primi indemnizaţiile mărite! Normele de aplicare a legii, aprobate!

Social 22 Iunie 2016 / 19:23 891 accesări

Normele de aplicare a legii privind acordarea indemnizaţiilor şi concediului pentru creşterea copilului au fost aprobate, miercuri, de Guvern, iar pentru 140.000 de beneficiari, din 180.000, recalcularea se va face automat, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. "Este foarte important de comunicat că din 180.000 de potenţiali beneficiari ai acestui act normativ pentru 140.000 recalculările se vor face automat, prin urmare nu va fi nevoie ca aceşti oameni să vină la ghişee, nu trebuie să meargă pe drum, nu trebuie să facă noi documente", a spus ministrul Muncii, la finalul şedinţei Guvernului, miercuri.

El a adăugat că persoanele care la 1 iulie se află în plată nu trebuie să depună cerere de prelungire, iar cele care au revenit la lucru pot beneficia de prelungirea perioadei, dar trebuie să depună formularul cu maximum 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 2 ani de către copil. Ministrul a anunţat că procedurile au fost simplificate astfel încât dacă în prezent se depun trei formulare (îndemnizaţie, alocaţie şi reinserţie), după aprobarea normelor se poate depune unul care să cuprindă cele trei date. De asemenea, documentele vor putea fi trimise cu poşta sau în format electronic, nemaifiind nevoie ca beneficiarul să se prezinte la un ghişeu.

Camera Deputaţilor a adoptat, la începutul lunii martie, în calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului, dar şi eliminarea plafonului de 3.400 de lei pentru părinţii care câştigă mai mult de atât.

Principala modificare adusă legislaţiei vizează eliminarea plafonului maxim de 3.400 lei/lună al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, precum şi acordarea indemnizaţiei pe perioada până când copilul împlineşte vârsta de doi ani. Mai exact, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. Calculul indemnizaţiei se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. De asemenea, în situaţia în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizaţia minimă este de 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Taguri articol


12