Mamografiile de la Spitalul Judeţean, efectuate pe film pentru afecţiuni osoase?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Investigaţii medicale cu improvizaţii

Mamografiile de la Spitalul Judeţean, efectuate pe film pentru afecţiuni osoase?!

Eveniment 28 Noiembrie 2007 / 00:00 3790 accesări

Aproape 300 de femei au fost diagnosticate, anul acesta, la Constanţa, cu cancer la sîn. Oncologii spun că această formă de cancer este una dintre principalele cauze de deces în rîndul femeilor, dar că, depistată la timp, boala poate fi combătută. Metoda considerată a fi cea mai eficientă în depistarea fomaţiunilor canceroase de la nivelul sînului este mamografia. “Există mamografii de screening şi de diagnostic. În ceea ce priveşte screening-ul ar trebui ca toată populaţia feminină de peste 40 de ani să beneficieze anual sau la doi ani odată de o mamografie. Screening înseamnă să iei persoane sănătoase şi să le testezi, depistînd astfel cancerul în formă incipientă. Mamografia de diagnostic se face deja cînd formaţiunea canceroasă există, poate fi palpată. Prin screening se pune un diagnostic în momentul în care cancerul este în fază precoce şi şansele de vindecare sînt mai mari. Mamografiile sînt vitale în depistarea cancerului mamar”, a declarat coordonatorul programului de oncologie, dr. Dana Pleş. La parterul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă există un mamograf, dar în ultima perioadă nu s-au mai făcut mamografii gratuite, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a alocat fonduri pentru programul de prevenţie a cancerului mamar. În urmă cu un an, peste 60 de femei beneficiau, zilnic, de mamografii gratuite, însă în 2007 nu au mai putut fi efectuate aceste analize, deoarece nu există bani. Femeile care doresc să îşi facă o mamografie trebuie să meargă la Policlinica II sau la un cabinet particular şi să plătească această analiză.

Puse pe drumuri

Doar pacientele care au trimitere de la medicii din Policlinica I sau sînt internate în Clinica de Oncologie a Spitalului Judeţean mai pot efectua mamografii în cadrul unităţii sanitare. “Am trimitere de la medicul de familie care mi-a spus că la Spitalul Judeţean se fac mamografii gratuite. Cînd am ajuns aici, asistentele mi-au explicat că nu pot face mamografii gratuite, deoarece nu există fonduri pentru aceste intervenţii. M-au trimis la Policlinica cu plată (Policlinica II n.r ). Nu înteleg cum este posibil aşa ceva. Dacă mergi la medic şi ai cancer, ţi se reproşează că nu ai fost la control la timp. Dacă vrei să faci mamografie, eşti pus pe drumuri”, a spus Cristina Pavel, una dintre femeile care necesitau o mamografie. Nu numai lipsa fondurilor pentru campania de prevenţia a cancerului mamar este o problemă, ci şi faptul că filmele pentru mamografii s-au terminat, iar cadrele medicale sînt nevoite să utilizeze filme pentru afecţiuni osoase. Medicii susţin că acurateţea imaginii nu este aceeaşi, iar diagnosticul poate fi greşit pus. “Filmele pentru mamografii se cumpără lunar. Din păcate, transportul durează uneori mai mult decît ar fi normal. Comanda este făcută şi în cîteva zile va ajunge la spital”, a declarat directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean, dr. Bogdan Cîmpineanu.

Mamograful de la Spitalul Clinic Judeţean este unul performant, cu ajutorul căruia se poate face puncţie chiar în interiorul nodulului, se recoltează probe care sînt trimise apoi la laborator şi se stabileşte dacă formaţiunea este de natură malignă sau benignă. Însă aparatul nu poate fi utilizat pentru această funcţie pentru că îi lipsesc unele accesorii (o seringă şi un scaun special). Medicii spun că preţul lor se ridică la max. 50.000 de euro. Oncologii susţin că ar fi indicat ca pacientele să vină la medic înainte de a apărea nodulii. “Mă întreb unde sînt fiicele şi rudele directe ale celor care au fost depistate cu cancer mamar. Dacă o pacientă a fost depistată cu cancer la 45 de ani, rudele sale directe ar trebui să efectueze un control la 35 de ani, cu 10 ani mai devreme decît vîrsta la care a fost depistat cancerul la persoana bolnavă. Mamografele moderne, la fel ca şi cel din spital, permit diagnosticarea unor tumori mamare mai mici de 1,5 cm. În proporţie de 95% aceste tumori se vindecă. Chiar dacă o femeie este foarte conştiincioasă şi face mamografie o dată pe an, cancerul poate apărea între aceste două analize. De aceea, este foarte important ca femeile să facă autopalpare, iar în cazul în care depistează şi cel mai mic nodul, să apeleze la specialist”, a declarat dr. Pleş.



12