Zona verde a cursului este 4,1 - 4,4 lei/euro, interval din care sunt şanse mici ca leul să iasă, în 2012, o dată pentru că nu prea există motive interne care să motiveze o apreciere sau o depreciere puternică a monedei naţionale, dar şi pentru că BNR a demonstrat, în ultima perioadă, că are o toleranţă scăzută la volatilitate. Şi bancherii sunt de aceeaşi părere şi se aşteaptă la o apreciere a leului spre 4,1 unităţi în prima parte a anului viitor, urmată de o depreciere lină, în semestrul II, spre nivelul de 4,3 unităţi, cu care deja ne-am obişnuit.
CURSUL MERGE SPRE 4,1 UNITĂŢI Leul s-a depreciat uşor, în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, pierzând 0,14% în faţa euro. Paritatea afişată de banca centrală a urcat la 4,2972 unităţi, de la 4,2912. Pentru dolarul american, BNR a anunţat un curs de 3,2861 lei, cu 0,07% peste nivelul de vineri, când paritatea era de 3,2837 unităţi. Francul elveţian a fost cotat la 3,5181 lei, în creştere uşoară faţă de şedinţa precedentă (3,5073). Economiştii se aşteaptă că leul să atingă un maxim în raport cu euro, în trimestrul I din 2012, pe fondul vânzărilor de valută, rezultate din schimbarea sistemului de provizionare al băncilor. „Leul s-ar putea întări până la 4,1 unităţi/euro dacă banca centrală lasă cursul liber în primele luni ale anului. După ce se vor finaliza vânzările de euro de către bănci, cursul va urca din nou spre zona 4,3 - 4,4”, spune economistul-şef al Volksbank, Melania Hăncilă. În concluzie, cursul mediu în 2012 ar putea fi apropiat de cel din 2011, în condiţiile în care ieşirile de capital vest-european din România ar putea fi contrabalansate cu o absorbţie mai bună a fondurilor europene.
E LOC DE APRECIERE De aceeaşi părere este şi economistul BRD Florian Libocor, care apreciază că paritatea leu/euro va rămâne într-un „interval clasic de stabilitate (4,1 - 4,3)”, mai ales că „fundamentele economice nu argumentează o depreciere a leului, ci dimpotrivă”. Nu în ultimul rând, cei de la ING estimează un curs uşor depreciat, în 2012, de peste 4,3 lei/euro. „Probabil că leul va oscila în intervalul 4,3 - 4,4 unităţi/euro, în primul semestru, şi între 4,2 şi 4,3 unităţi în a doua parte a anului. Potenţialul de depreciere este limitat de preferinţa clară a băncii centrale pentru o volatilitate redusă, însă, în cazul unor tensiuni excepţionale în zona euro, nu este exclusă o cădere a leului către pragul de 4,5 unităţi”, spune economistul ING Vlad Muscalu.