În Turcia pare că funcţionează deja un scenariu bine pus la punct. După presupusul puci eşuat, reacţia autorităţilor a fost aceea de a aresta zeci de mii de oameni, vinovaţi şi nevinovaţi laolaltă, în încercarea de a demonstra că mâna de fier cu care Erdogan îşi conduce statul şi interesele nu s-a înmuiat. După dublul atentat de sâmbătă, 10 decembrie (soldat cu 44 de morți și 150 de răniți), scenariul se repetă. Şi chiar dacă nimeni nu îi poate învinovăţi pe turci de orice altceva decât de un entuziam disproporţionat în ceea ce priveşte arestările, nu ne putem întreba cum este posibil ca, într-un timp atât de scurt după producerea atentatelor, la turci să se lase cu sute de reţineri? Există o bază de date şi, în cazul în care se întâmplă ceva, sunt luaţi de acolo presupuşii atacatori? Şi dacă este aşa, de ce nu se procedează preventiv, mai degrabă? Nu este deloc clar cum funcţionează sistemul la ei, cert este însă faptul că luni, 12 decembrie, 235 de persoane au fost arestate pentru presupuse legături cu militanții kurzi.
Ministerul de Interne a anunțat că aceste operațiuni au fost efectuate în 11 provincii din nord-vestul și sud-estul Turciei și că cele 235 de persoane au fost reținute pe fondul unor acuzații că "răspândesc propaganda grupării teroriste" pe rețelele de socializare și că acționează în numele PKK. Mulți dintre cei reținuți sunt membri ai formațiunii pro-kurde Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), acuzat de legături cu militanți kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Operațiunea a fost lansată în urma revendicării atentatului de către Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK), o grupare disidentă a mișcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan. La câteva ore după revendicarea atentatului, avioane militare turce au atacat poziții ale PKK din nordul Irakului, distrugând un cartier al militanților kurzi. Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a promis că cei responsabili pentru atacurile de sâmbătă seara, revendicate de Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK), vor fi "șterși din această geografie". "Poporul nostru așteaptă de la noi să învingem și să eliminăm această organizație teroristă, care ne atacă națiunea de 40 de ani", a spus Soylu. "Vrem ca toată lumea să știe că ei nu vor ajunge nicăieri ascunzându-se în spatele partidelor politice, în spatele politicienilor, în spatele acelor instituții media care îi protejează", a adăugat Soylu.
Duminică, HDP a condamnat „cu fermitate" atacurile de la Istanbul și a exprimat condoleanțe pentru familiile victimelor. HDP, care anul trecut a devenit primul partid kurd care a intrat în Parlament, neagă că ar avea legături directe cu militanții. Majoritatea celor care au murit sâmbătă seara în explozii erau polițiști.