Managementul la stat: faliment curat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teoriile portocalii… doar pentru alţii

Managementul la stat: faliment curat!

Eveniment 05 Septembrie 2011 / 00:00 1705 accesări

GAURĂ NEAGRĂ În ediţia de vineri al cotidianului Telegraf vă prezentam reţeta de succes a societăţilor de pe litoral aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), SC Mamaia SA şi SC Litoral SA, care au luat plaja de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) şi au pasat-o unui SRL portocaliu până în măduva oaselor. Dacă vineri vorbeam despre cum se duc banii publici în conturile pedeliştilor, astăzi vom vorbi despre managementul “miracol” de la SC Mamaia SA, care este la o aruncătură de băţ de faliment. SC Mamaia SA a fost una dintre puţinele societăţi cu capital majoritar de stat care producea cu adevărat profit, şi asta pentru că cei care au fost rând pe rând directori ai acestei societăţi veneau din rândul oamenilor cu reale cunoştinţe despre turism. Pe lângă numeroase active care îi aduceau bani, SC Mamaia SA şi-a dezvoltat afacerile prin înfiinţarea unei agenţii de turism care aducea turiştii în unităţile de cazare pe care le avea. Odată cu declanşarea privatizării din turism, activele societăţii au început să fie vândute, însă chiar şi în aceste condiţii, SC Mamaia SA reuşea să se menţină în topul firmelor constănţene. Din 2009 însă, când la conducerea societăţii a ajuns actualul director Corina Gheorghe, SC Mamaia SA s-a transformat dintr-o maşinărie turistică de făcut bani într-o gaură neagră pentru MDRT. În doar doi ani, SC Mamaia SA a reuşit să acumuleze datorii de sute de mii de lei către stat, acesta fiind şi motivul pentru care societatea a fost descalificată la două dintre licitaţiile susţinute de ABADL în această primăvară.

MANAGEMENT DUPĂ URECHE Şi pentru că managementul societăţii este “perfect”, hotelul Mamaia, aparţinând SC Mamaia SA, a fost deschis abia pe 5 iunie 2011, în condiţiile în care ministrul Elena Udrea acuza şi acuză hotelierii că îşi ţin unităţile de cazre închise şi turiştii nu au unde veni la mare. Interesant este faptul că în oferta online a hotelului Mamaia, prima zi de cazare este 1 Mai, numai că, probabil, cei care au încercat să îşi facă rezervări nu au reuşit să găsească pe nimeni. Angajaţii hotelului patronat de MDRT au declarat că numărul turiştilor în această vară a fost destul de redus. “Aveam ceva camere ocupate în weekend, însă în cursul săptămânii era cam pustiu”, au precizat câţiva angajaţi care au dorit să îşi păstreze anonimatul, de frică să nu fie concediaţi. Hotelul Mamaia are şase camere duble, două garsoniere, cinci apartamente, şi un apartament de lux. În ceea ce priveşte preţurile, acestea au oscilat între 80 şi 210 euro pentru o cameră dublă, în funcţie de perioada sezonului. Iată şi o comparaţie cu un privat. O altă unitate de cazare din staţiunea Mamaia, aproape de standardul hotelului mai sus amintit, este un hotel de patru stele, care se află la aproximativ 500 de metri de unitatea de cazare a MDRT. Managerul hotelului a făcut toate eforturile pentru a atrage turiştii, oferind pachete de cazare, astfel că pe tot parcursul verii hotelul privat a fost ocupat 100%, în timp ce la hotel Mamaia gradul de ocupare nu a depăşit niciodată 40% (în multe zile în hotel fiind doar angajaţii). Dar cum la stat se iau banii degeaba şi nu se face nimic, nu ne mai miră lipsa totală de implicare în derularea activităţii turistice.

IGNORANŢĂ Cu siguranţă ar exista cineva care ar putea contrazice cele prezentate mai sus, cu diferite argumente mai mult sau mai puţin ancorate în realitate. Dar pentru a preîntâmpina astfel de dezbateri, vă oferim o nouă mostră de management “perfect”, în care actorul principal este aceeaşi Corina Gheorghe. Un alt activ al SC Mamaia este Vila Mamaia. O unitate de cazare cu un număr redus de camere de pe urma căreia SC Mamaia SA a câştigat destul de bine în anii de glorie ai societăţii. Pentru acest sezon estival, contrar celor afirmate de Elena Udrea, care dorea cât mai multe unităţi de cazare deschise, Vila Mamaia a fost introdusă în circuitul turistic începând cu 1 august, dar închisă vineri, 2 septembrie. Şi dacă ne amintim declaraţia de joi a Elenei Udrea, “nu putem avea un turism eficient cu hotelieri care ţin deschis doar o lună pe an, sau unii nici măcar atât”, ne dăm seama că la SC Mamaia SA nu prea ajung indicaţiile şi viziunile despre turism ale ministrului Udrea. Sau poate…



12