Managerii de spitale adună „praful” coplăţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După o lună... Cu cât s-au îmbogăţit spitalele constănţene

Managerii de spitale adună „praful” coplăţii

Eveniment 10 Mai 2013 / 00:00 761 accesări

Care sunt rezultatele coplăţii în Sănătate după o lună? „Mult zgomot pentru nimic”, o spun chiar managerii de spitale. După 30 de zile de la introducerea coplăţii, managerii au tras linie. Ce pot cumpăra cu banii strânşi? Unii mai nimic, alţii alcoolul medicinal pentru nici măcar o lună. Acest lucru nu a constituit o surpriză pentru nimeni. „Ne aşteptam, sumele pentru coplată sunt mult prea mici, şi pe de altă parte este nedrept să-i pui pe oameni să plătească, când oricum noi nu le putem oferi totul în spital”, a spus managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, dr. Dan Căpăţână. SCJU a reuşit să strângă, după o lună, doar 2.730 de lei, puţin peste 600 de euro, de la cei 546 de pacienţi externaţi. La SCJU coplata a fost stabilită în sumă de 5 lei, cea mai mică valoare, maximul fiind de 10 lei. „Nici nu ştiu ce putem să facem cu suma strânsă. Este mult prea mică raportat la nevoile noastre. Cu siguranţă nu reuşim să acoperim nici măcar necesarul consumabilelor pentru o singură secţie. Să zicem că vom putea să luăm şase cartuşe pentru imprimantele câtorva secţii, imprimante care sunt necesare pentru multiplicarea unor acte medicale”, a spus managerul.

CU CÂT S-AU ÎMBOGĂŢIT SPITALELE CONSTĂNŢENE La nivelul judeţului nostru, cea mai mică sumă a fost colectată de către Spitalul Orăşenesc Cernavodă, respectiv 170 lei, de la cei 17 pacienţi externaţi, coplata stabilită fiind de 10 lei. Spitalul Cernavodă poate achiziţiona doar aprox. 50 de sticle cu spirt. Nici celelalte spitale din judeţ nu se pot lăuda cu o colectă mai mare. Spitalul Municipal Mangalia a adunat, de la 95 de pacienţi externaţi, care au achitat câte cinci lei, 475 de lei; Spitalul Orăşenesc Hârşova - 370 de lei; Spitalul de Pneumoftiziologie Constanţa - 810 lei; Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa - 570 lei; Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud - 1.336 lei; Spitalul Municipal Medgidia - 2.430 lei; Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol - 3.402 lei; Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord - 1.771 lei.

LIMITAREA ABUZURILOR? Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Cristian Irimie declara, nu de mult, că actualul sistem de coplată nu acoperă nici măcar cheltuielile de administrare, arătând că rolul acestei taxe în negocierea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost să modereze accesul la sistemul sanitar, pentru a limita abuzurile. Irimie a declarat, de asemenea, că introducerea coplăţii a fost negociată cu FMI în 2009, de fostul ministru PSD al Sănătăţii dr. Ionuţ Bazac, iar rolul acestei taxe era pentru o mai bună gestiune a resurselor în sistemul sanitar. El a explicat că această coplată se numea „tichet moderator de sănătate” şi avea rolul de a conştientiza populaţia că accesul la sistemul sanitar costă, iar prin plata unor sume să se modereze accesul pentru cei care abuzează, cum ar fi cei care solicită investigaţii imagistice (rezonanţă magnetică) deşi nu întotdeauna este recomandat un astfel de examen. Irimie a explicat că, iniţial, coplata era destinată fiecărui sector, de la medicii de familie şi până la spital, dar că acum coplata nu mai are rolul stabilit iniţial. „Cu ceea ce strâng ei nu vor acoperi costul chitanţelor, nu acoperă cheltuielile de administrare”, a spus Irimie, de altfel concluzie la care au ajuns şi numeroşi manageri de spitale.

APROX. 2.000 DE PACIENŢI Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că, la nivelul judeţului nostru, de la introducerea coplăţii au fost externaţi, în toate spitalele noastre, aprox. 2.000 de pacienţi, valoarea coplăţii fiind între 5 şi 10 lei. „Din sumele colectate, managerii de spitale vor putea achiziţiona consumabile necesare tot bolnavilor”, a declarat dr. Dina.



12