Biserica trebuie să dea din nou explicaţii, de această dată pentru un preot din judeţul Constanţa care s-a apucat de afaceri cu haine. Totul cu acte false. Feţele bisericeşti s-au apucat de afaceri nu tocmai curate, din care au stors foarte mulţi bani. 50 de TIR-uri cu haine ar fi fost vândute până când oamenii legii au reuşit să pună mâna pe capii acestei reţele. Este vorba despre un preot de la mănăstirea Galeşu, un lăcaş de cult din judeţul Constanţa şi de o călugăriţă care i-ar fi fost alături în aceste afaceri. Astfel, preotul Gabriel Popa ar fi vinovat de implicare într-un dosar de evaziune fiscală. Procurorii spun că hainele şi încălţămintea veneau din Turcia, iar călugăriţa mergea personal la Istanbul pentru a se asigura că toate TIR-urile sunt încărcate corespunzător. Apoi, marfa trecea printr-o firmă înregistrată în Bulgaria. Acolo, în documente era specificat că acestea sunt livrări intracomunitare şi că ar trebui să ajungă către firme din Polonia şi Ungaria. Acetele erau false, iar în ele erau trecute persoane din China, care nu aveau nicio legătură cu această afacere. Marfa nu ajungea în ţările declarate, ci se oprea pe teritoriul României, unde urma să fie vândută în Ilfov şi în judeţe din zona Moldovei.
Preotul şi călugăriţa au fost prinşi chiar în momentul în care descărcau un astfel de TIR venit din Turcia. Au fost efectuate astăzi o serie de percheziţii la familiile membrilor reţelei, dar şi la mai multe firme, de unde au fost ridicate documente şi 200.000 de euro. Se pare că sunt implicate 13 persoane, între care şi un angajat al Regiei Autonome de Transport Bucureşti. Preotul şi angajatul RATB, şef de serviciu în cadrul Regiei, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar călugăriţa a fost anchetată mai multe ore. Procurorii spun că, în acest caz, prejudiciul se ridică la peste 3,7 milioane de lei.
ARHIEPISCOPIA TOMISULUI, DESPRE PREOTUL ȘI CĂLUGĂRIȚA REȚINUȚI PENTRU EVAZIUNE: SUNT CUNOSCUȚI CA PERSOANE CU CONDUITĂ MORALĂ CORECTĂ
Arhiepiscopia Tomisului a transmis sâmbătă că a primit cu ''surprindere'' informația potrivit căreia trei persoane au fost reținute pentru evaziune fiscală, două dintre ele fiind un preot misionar și o călugăriță din județul Constanța, susținând că cei doi sunt cunoscuți ca fiind ''cu o conduită morală corectă''.
''Urmare a luării măsurii preventive de reținere a trei persoane (Popa Gabriel, Duna Anișoara și Badiu Florin) de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări: 1. Preotul misionar Popa Gabriel este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuții de manager pentru mânăstirea Galeșu (loc. Poarta-Albă, jud. Constanța). 2. Duna Anișoara este călugăriță în obștea mânăstirii Galeșu, sub numele de Eleodora, nevând nici o funcție administrativă în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. În prezent nu mai este reținută, fiind doar audiată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. 3. Conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a primit cu surprindere comunicatul Parchetului și așteaptă cu nerăbdare finalizarea dosarului în cauză, întrucât cei doi sunt cunoscuți ca persoane cu conduită morală corectă, ceea ce a și dus la hirotonirea lui Popa Gabriel ca preot misionar și la tunderea în monahism a Dunei Anișoara'', se menționează într-un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Tomisului.