Reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Monitorizare, Control şi Antifraudă (structură specializată din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - CNAS) au desfăşurat, în perioada 17 - 20 decembrie 2013, controale inopinate la zece furnizori de servicii medicale spitaliceşti aflaţi în relaţii contractuale cu casele judeţene de asigurări de sănătate, respectiv a municipiului Bucureşti. Controlul a avut ca tematică verificarea respectării obligaţiilor prevăzute în contractele de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiate cu casele de asigurări de sănătate. În urma acestor controale au fost constatate o serie de nereguli în respectarea obligaţiilor contractuale, se arată într-o informare postată pe site-ul CNAS (www.cnas.ro). Sunt menţionate o serie de nereguli, printre care: necompletarea tuturor câmpurilor pe foile de observaţii ale pacienţilor; nu se consemnează integral setul minim de date la nivel de pacient: data externării, număr Foaie de Observaţie Clinică Generală (FOCG) sau Foaie de Spitalizare de Zi (FSZ) corespunzător episodului de spitalizare curent, epicriza, monitorizarea zilnică a evoluţiei medicale, semnătura şi parafa medicului curant şi ale şefului de secţie; nu sunt consemnate diagnosticele de internare şi, la 72 de ore, nu sunt codificate explorările funcţionale, investigaţiile radiologice şi alte proceduri terapeutice recomandate, examenele de laborator, rezultatele investigaţiilor medicale efectuate etc; nu s-a regăsit, anexat la foile de observaţie clinică generală, decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare etc.
1% DIN VALOAREA DE CONTRACT Ca măsuri luate, se menţionează reţinerea unui procent de 1% din valoarea de contract aferentă lunilor în care au fost identificate nereguli, aproximativ 1.500.000 lei, pentru următoarele unităţi: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu, Institutul Oncologic “Prof. dr. Al. Trestioreanu”.
AMENDĂ CONTESTATĂ Managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână, a declarat că a contestat amenda şi consideră că nu se justifică măsura, cel puţin în cazul SCJU. “În primul rând, nu ştim despre ce foi de observaţie se vorbeşte. Despre cele pentru care Casa oricum nu decontează serviciile? Nouă nu ni se decontează toate serviciile medicale prestate, pe care le raportăm”, a spus dr. Căpăţână. Totodată, managerul a precizat că toate câmpurile din foile de observaţie ale pacienţilor SCJU sunt completate, în caz contrar nu ar fi validate de Casă, nu ar permite programul informatic. Mai mult decât atât, dr. Căpăţână a precizat că sub nicio formă nu s-ar putea omite unele aspecte importante medicale, întrucât medicii de familie nu ar putea acorda foştilor pacienţi ai SCJU concedii medicale.