Mâncarea fast-food creşte riscul de astm sever

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mâncarea fast-food creşte riscul de astm sever

Monden 16 Ianuarie 2013 / 00:00 239 accesări

Copiii şi adolescenţii care consumă mâncare de tip fast-food de cel puţin trei ori pe săptămână riscă mai mult să sufere de astm sever, rinită alergică şi eczeme. Studiul are la bază datele a 319.000 adolescenţi de 13-14 ani şi a 181.000 copii de 6-7 ani, care au participat la un vast studiu internaţional având ca subiect astmul şi alergiile în copilărie, început în 1991. În cercetare au fost implicate circa 100 de ţări.

Cercetătorii conduşi de profesor Innes Asher din cadrul Universităţii din Auckland, Noua Zeelandă, au intervievat adolescenţii şi părinţii copiilor despre regimul alimentar şi gravitatea simptomelor respiratorii observate în ultimele 12 luni. S-a descoperit că mâncarea fast-food a fost singurul tip de hrană asociat cu agravarea simptomelor în cele două grupuri de copii, indiferent de ţară, nivel social sau sex. Trei mese sau mai multe pe săptămână cu hrană de tip fast-food ar creşte riscul de astm sever cu 39% la adolescenţi şi cu 27% la copiii de 6-7 ani, precum şi pe cel de a avea o rinită alergică sau o eczemă grave. În schimb, consumul de fructe de trei sau de mai multe ori pe săptămână pare a avea un efect protector, cu scăderea gravităţii simptomelor cu 11% la adolescenţi şi cu 14% la copii. Cercetătorii menţionează că nu este vorba despre o legătură de la cauză la efect, ci de o asociere statistică ce urmează să facă obiectul unor studii suplimentare. „Dacă s-ar dovedi această asociere, ar avea o însemnătate majoră în privinţa sănătăţii publice, în contextul în care au conchis cercetătorii.

Taguri articol


12