Mâncarea ieftină a umplut seiful bancherilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mâncarea ieftină a umplut seiful bancherilor

Economie 27 Martie 2016 / 17:48 458 accesări
Reducerea TVA la alimente a dus la o creștere substanțială a depozitelor bancare

Reducerea TVA la alimente a dus la o creștere substanțială a depozitelor bancare

Creditele în lei acordate populaţiei şi companiilor se ridicau, la finele lui februarie, la 111 miliarde lei, dintre care cele pentru populaţie însumau 54 miliarde lei, cu 33% mai mult faţă de februarie 2015. Februarie a adus şi o premieră a ultimilor aproape opt ani în segmentul creditării pentru populaţie, în condiţiile în care soldul împrumuturilor în lei l-a depăşit pe cel al valutei. Ultima oară când s-a întâmplat asta a fost în septembrie 2007, cu puţin timp înainte ca economia locală (care duduia... he he) să fie lovită de criză. Tot în februarie, depozitele atrase de bănci de la populaţie şi companii şi-au continuat tendinţa ascendentă, cu un avans anual de 9,5%, la aproape 251 miliarde lei. Economiile au urcat în cel mai ridicat ritm din februarie 2014 încoace. „Scăderea TVA a adus bani în buzunarele consumatorilor, prin ieftinirea bunurilor de consum (în special în segmentul alimentelor). În consecinţă, persoanele cu venituri mici i-au folosit pentru a cumpăra... mai multe alimente. Cei cu venituri peste medie au făcut depozite, neavând pe ce să-i cheltuiască“, spune analistul Dragoș Cabat.

Taguri articol


12