Cu 1 august a început Postul Adormirii Maicii Domnului, iar cine dorește să se abțină de la produse lactate, ouă și carne, trebuie să aibă mare grijă; nu de puține ori, specialiștii ne-au arătat că pe piață produsele vândute nu sunt deloc printre cele mai bune calitativ. Ba mai mult, ele ne pot chiar îmbolnăvi dacă le mâncăm periodic, în cantități mari. Experții Asociației Pro Consumatori au verificat mai multe sortimente de margarină. Rezultatele? Le puteți afla în pagina 3 (actualitate).
Cu 1 august a început Postul Adormirii Maicii Domnului, iar cine dorește să se abțină de la produse lactate, ouă și carne, trebuie să aibă mare grijă; nu de puține ori, specialiștii ne-au arătat că pe piață produsele vândute nu sunt deloc printre cele mai bune calitativ. Ba mai mult, ele ne pot chiar îmbolnăvi dacă le mâncăm periodic, în cantități mari. Experții Asociației Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, au continuat campania de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”, ei verificând mai multe sortimente de margarină, studiu realizat sub coordonarea președintelui asociației, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Rezultatele? Nici de această dată nu sunt unele îmbucurătoare: ” 77% dintre sortimentele de margarină analizate conțin acid citric; 60% dintre sortimentele de margarină analizate conțin conservanți; 60% dintre sortimentele de margarină analizate conțin arome artificiale etc”.
ACIZII GRAȘI TRANS DIN MARGARINĂ ȘI DIN ALTE PRODUSE ALIMENTARE PROVOACĂ ANUAL 50000 DE DECESE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ!
INGREDIENTELE GĂSITE - BOALĂ SIGURĂ! Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de margarină analizate sunt următoarele: apă, grăsimi vegetale hidrogenate de palmier și cocos, lapte bătut, semințe de rapiță, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, sare, fibre vegetale din cicoare, suc de lămâie, extract de morcovi, zer pudră, EDTA, lecitină de floarea soarelui, mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerol, acid citric, acid lactic, sorbat de potasiu, acid sorbic, beta-caroten, arome naturale, arome, aromă de unt, vitamina A, D și E. Este bine de știut că, legislația în vigoare precizează faptul că pe etichetă ingredientele se menționează în ordine descrescătoare din punct de vedere al cantității regăsite în alimentul respectiv, adică primul ingredient se regăsește în produsul respectiv în cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regăsește într-o cantitate mai mică decât primul etc. Având în vedere acest aspect, s-a realizat o analiză a primelor două ingrediente din toate cele 30 de sortimente și s-au constatat următoarele: la 43% dintre sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este reprezentat de apă; la 43% dintre sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este reprezentat de uleiuri vegetale (palmier, rapiță, cocos, floarea soarelui) în proporții variabile; la 10% dintre sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este reprezentat de uleiuri și grăsimi vegetale în proporții variabile; la 4% dintre sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este reprezentat de grăsimi vegetale hidrogenate. În privința aditivilor alimentari și a aromelor identificate în compoziția sortimentelor de margarină analizate s-au constatat următoarele: 93% din margarinele analizate conțin mono și digliceride ale acizilor grași, aditiv folosit ca emulsifiant care conține amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimile alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile, prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.
De asemenea, 93% dintre margarinele analizate conțin beta caroten, folosit drept colorant; 77% dintre margarinele analizate conțin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant.Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugereasmalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nueste recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree; 60% din margarinele analizate conțin arome artificiale, acestea sunt folosite pentru a potența gustul și aroma; 60% din margarinele analizate conțin conservanți, sorbat de potasiu și acidsorbic. Sorbatul de potasiu este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele.
Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman. Acidul sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii; 7% din margarinele analizate conțin acid lactic, folosit ca acidifiant. Poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive. Alimentele ce conţin E270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării
acestuia; 3% din margarinele analizate conțin EDTA, aditiv folosit pentru menţinerea culorii. Studiile arată că acest aditiv alimentar poate induce modificări metabolice, dezechilibre privind mineralele, inhibă enzimele, generează tulburări gastrointestinale şi crampe musculare, poate da reacţii alergice. Este interzisă folosirea acestuia în alimentele destinate copiilor.
Danemarca: alimente cu mai mult de 2% grăsimi trans, ilegale! „Multe sortimente de margarină conţin acizi graşi trans, responsabili de apariţia unor boli ca: obezitate, boli de inimă, diabet, boli degenerative ale articulaţiilor, depresie şi modificări comportamentale. În unele ţări s-a legiferat cantitatea de astfel de grăsimi din alimente, pentru a limita îmbolnăvirile generate de consumul de alimente cu grăsimi trans. Danemarca a instituit sancţiunea, încă din anul 2004, că orice aliment care conţine mai mult de 2% grăsimi trans este ilegal. Administraţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producătorilor, încă din anul 2006, ca pe eticheta produselor care conţine grăsimi trans, să se precizeze cantitatea de astfel de grăsimi per porţie”, a explicat președinte APC. Totodată, el spune că multe gospodine au un obicei nesănatos şi folosesc acest produs la realizarea unor prăjituri. Astfel, el atrage atenţia că nu toate margarinele pot fi folosite ca ingredient în compozitia unor prăjituri şi le recomandă să verifice pe ambalaj existenţa unei menţiuni de tipul „Recomandată pentru creme, aluaturi și gătit”. De regulă, în această categorie, a margarinei pentru gătit, intră acele margarine cu un conţinut în grăsimi mai mare de 60%. Având în vedere compoziția acestui tip de produs, valoarea sa calorică ridicată şi cantitatea mare de grăsimi saturate, respectiv de grăsimi trans, nu recomandăm folosirea ei în alimentația destinată copiilor, femeilor gravide și a persoanelor cu probleme grave de sănătate”, a adăugat președintele APC.