Mandat de urmărire internaţională a lui Silviu Ionescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mandat de urmărire internaţională a lui Silviu Ionescu

Externe 09 Aprilie 2010 / 00:00 397 accesări

Poliţia din Singapore au comunicat Interpol România un mandat de urmărire internaţională a diplomatului Silviu Ionescu, însărcinatul cu afaceri în Singapore, retras de la post după implicarea sa într-un accident soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor două. Documentul primit de la poliţia din Singapore survine solicitării de comisie rogatorie transmisă de autorităţile judiciare de la Bucureşti şi la care oficialii singaporezi nu au răspuns încă. Articolul 31 alineatul 1 al Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede că agentul diplomatic se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului acreditar. Conform articolului 31 alineatul 4 al Convenţiei de la Viena, imunitatea de jurisdicţie a agentului diplomatic în statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdicţia statului acreditant. În consecinţă, procedura penală într-un caz în care este implicat un diplomat în ţara în care este acreditat se derulează în statul din care provine acesta, precizează autorităţile de la Bucureşti. Atât România cât şi Singapore sunt părţi la Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, afirmă Ministerul Afacerilor de Externe (MAE).

În 3 februarie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală a diplomatului Silviu Ionescu, după ce a fost audiat şi i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile. Silviu Ionescu a fost pus sub urmărire penală pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. Ulterior, procurorii români au înaintat autorităţilor de la Singapore o cerere de comisie rogatorie prin care acestea au fost solicitate să dea detalii cu privire la investigaţii, precum şi să transmită declaraţiile martorilor accidentului. În 15 decembrie 2009, un Audi A6 de culoare neagră aparţinând ambasadei române, a lovit trei pietoni, către ora locală 3.10 (14 decembrie, 21.10, ora României), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun, iar ceilalţi doi pietoni au fost, de asemenea, răniţi. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, în 5 ianuarie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică să investigheze accidentul, transmiţând, totodată, procurorilor, informaţiile obţinute în urma verificărilor interne derulate. În aceeaşi zi, conducerea MAE a decis şi rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri a.i. în Singapore. Un martor ocular afirma că un bărbat aflat în maşina ambasadei României a fost văzut certându-se cu o tânără chinezoaică înaintea producerii accidentului. Martorul l-a descris pe şofer drept un bărbat cu chelie, figură rotundă şi purtând un tricou alb şi o haină de culoare închisă. Alături de acesta, în maşină se afla o tânără chinezoaică, de circa 20 de ani, iar cei doi păreau să se certe. Martorul adăuga că maşina diplomatică nu a plecat din intersecţie în momentul în care culoarea semaforului s-a schimbat, determinându-i pe ceilalţi şoferi să claxoneze. După câteva zile, în apropiere de locul accidentului, a fost descoperit trupul neînsufleţit al unei tinere.

Iniţial, diplomatul român a afirmat că a descoperit furtul maşinii în ziua de 15 decembrie, la ora 3.00, anunţând poliţia. Maşina a fost găsită ulterior într-un cartier industrial. În 3 ianuarie 2010, Silviu Ionescu susţinea că, în noaptea respectivă, la ora 1.55 a condus acasă o persoană şi că, după aceea, a plecat spre misiunea diplomatică, unde a ajuns în jurul orei 02.00. De asemenea, el susţinea că, la ora 3.00, la ieşirea din ambasadă, a descoperit că maşina i-a fost furată.



12