Mandate de arestare pentru prim adjunctul ISU „Dobrogea” şi fostul şef al instituţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mandate de arestare pentru prim adjunctul ISU „Dobrogea” şi fostul şef al instituţiei

Eveniment 29 Mai 2009 / 00:00 1483 accesări

Patru capete de acuzare au stat la baza arestării preventive a prim adjunctului şefului ISU Dobrogea, col. Neculai Coman, şi a fostului şef al instituţiei, gen (r) Petre Trandafir. Anchetatorii îi acuză pe cei doi că, în august 2007, le-ar fi ordonat membrilor comisiei de examinare să facă demersurile necesare pentru promovarea frauduloasă a 120 de candidaţi la concursul pentru ocuparea unor posturi de subofiţeri în cadrul ISU Dobrogea. Coman şi Trandafir au declarat recurs, care se va judeca la Completul de 9 magistraţi al instanţei supreme.

După ce şi-au petrecut noaptea de miercuri spre joi, în arest prim adjunctului ISU „Dobrogea”, col Neculai Coman şi fostul şef al instituţiei, gen(r)Petre Trandafir au fost duşi ieri, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La finalul audierilor, completul s-a retras pentru audieri şi, după mai bine de trei ore magistraţii au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile col Neculai Coman şi a gen. (r) Petre Trandafir, pensionat anul trecut, în iunie. Cei doi sînt acuzaţi de instigare la fals şi uz de fals, asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Coman şi Trandafir au declarat recurs, care se va judeca la Completul de 9 magistraţi al instanţei supreme. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au stabilit că Trandafir şi Coman ar fi abuzat de faptul că aveau putere decizională în cadrul comisiei de examinare a candidaţilor la posturile de subofiţeri de la concursul de admitere din vara lui 2007 şi le-au ordonat subalternilor, membri ai comisiilor de examinare la proba scrisă, să facă demersuri pentru ca un număr de peste 120 de candidaţi, pe care i-au nominalizat, să promoveze în mod fraudulos examenul respectiv. Anchetatorii susţin că, lucrările scrise ale celor peste120 de candidaţi au fost falsificate de către membrii comisiei de corectare, cărora li s-a acordat nota maximă sau punctaje foarte mari, fiind în final declaraţi admişi în mod fraudulos. Drept urmare, candidaţii admişi au fost repartizaţi la anumite subunităţi din judeţ, iar cei care au obţinut peste media şapte au fost declaraţi respinşi. Pînă în prezent, anchetatorii au identificat 35 candidaţi respinşi pe nedrept, din care 27 s-au constituit părţi civile în procesul penal, prejudiciul estimat fiind de peste 1.000.000 RON.

În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi faţă de alţi opt ofiţeri ai ISU Dobrogea, şase dintre ei foste cadre de conducere, care se află în arest preventiv din 13 mai, dată la care au fost suspendaţi din funcţie. Ei au fost arestaţi de magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti fiind acuzaţi că au fraudat rezultatele unui concurs de angajare din anul 2007, prin falsificarea foilor de concurs a 67 de candidaţi. Fostul şef al Centrului Operaţional, col. Andrei Gabriel Niculae, şi fostul jurist al inspectoratului, mr. Gabriel Alexandrescu, sînt acuzaţi de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni, respectiv complicitate la fals intelectual şi uz de fals, iar ceilalţi şase sînt cercetaţi pentru fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni. Ceilalţi şase angajaţi ISU „Dobrogea”, trimişi în spatele gratiilor sînt fostul comandant al Detaşamentului de Pompieri Constanţa Port, cpt. Marius-Sorin Bugnar, fostul şef al Biroului Comunicaţii, mr. Costel Datcu, fostul şef al echipei de pirotehnicieni, lt. Col. Sorin Marius Creţu, fostul comandant al Detaşamentului de Pompieri Palas, mr. Liviu Deoşlea. precum şi lt. Adrian Bugnar şi cpt. Florin Niculae, toţi acuzaţi de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.



12