Mandatul de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu, anulat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie Curtea de Apel București

Mandatul de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu, anulat

Eveniment 16 Iulie 2014 / 00:00 2014 accesări

VERDICT Președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, și-a câştigat, ieri, dreptatea la Curtea de Apel București (CAB), unde s-a judecat contestația privind măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul București, în 23 iunie. După câteva ore de dezbateri, magistrații au admis contestația avocaților, astfel că, la întoarcerea în țară, Nicușor Constantinescu nu va mai fi arestat de procurori. Potrivit unuia dintre avocații lui Constantinescu, Marius Mocanu, decizia înlăturării măsurii arestării preventive este definitivă. ”Soluția care a fost pronunțată astăzi (ieri - n.r.) de Curte nu face altceva decât să confirme soluția pronunțată în 10 iulie, tot de CAB, în care i s-a dat posibilitatea lui Nicușor Constantinescu de a părăsi teritoriul țării. Dat fiind faptul că magistrații au aprobat contestația noastră, măsura arestării preventive a devenit nulă, inclusiv mandatul de urmărire internațională, prin care Constantinescu a fost pus în lista celor mai căutați infractori de pe site-ul Poliției Române, alături de indivizi suspectați sau condamnați pentru crime, violuri și evaziune fiscală”, a spus Mocanu. El a adăugat că tot ieri, în paralel cu contestația formulată împotriva arestării preventive, magistrații Curții de Apel au precizat că președintele CJC a stat în mod legal în SUA între 18 iunie și 1 iulie. Pe de altă parte, avocatul Marius Mocanu a spus că președintele CJC va putea fi cercetat în continuare sub control judiciar, însă va reveni cu noi solicitări la Tribunalul București prin care să se prelungească perioada de şedere în SUA, cel puţin până la 1 septembrie. Avocații apărării au mai afirmat că, prin decizia de ieri a Curții de Apel, se pune capăt unui lung șir de presiuni prin care procurorii DNA au vrut cu orice preț să-l aducă în țară pe Nicușor Constantinescu, negând chiar veridicitatea documentelor medicale depuse la dosar, cu toate că acestea purtau apostila de la Haga şi erau certificate de Departamentul de Stat al SUA, fapt care le făcea de necontestat din toate punctele de vedere.

ACTE În noaptea de luni spre marţi a ajuns, din SUA în România, încă un set de acte medicale, ce demonstrează, negru pe alb (ca şi celelalte acte, de altfel - n.r.), că președintele CJC nu poate fi transportat în țară. Pentru a treia oară, medicii care îl tratează pe Constantinescu atestă cu acte foarte clare că președintele CJC suferă de o boală foarte gravă, cancer la prostată, iar el se află într-o stare critică și orice deplasare mai lungă poate să-i pună viața în pericol. Cităm din unul dintre documentele care pot fi văzute integral în galeria foto a acestui material, în ediţia online a cotidianului nostru: „Eu sunt medicul care-l tratează pe Nicușor Constantinescu și el este în prezent în grija mea din cauza condițiilor care-i amenință viața. Nicușor Constantinescu necesită în continuare alte tratamente și intervenții chirurgicale. În prezent, el nu este stabil medical ca să călătorească și, în viitor, nu va fi apt să călătorească până când problemele medicale prezente nu vor fi rezolvate“. Declaraţia îi aparţine lui Doru Paul, profesor asistent de medicină, hematologie-oncologie, la Monter Cancer Center, de la Spitalul Universitar Hofstra North Shore LIJ, New York.

SITUAȚIE Anterior lui Doru Paul, astfel de acte au mai trimis și Mohamad E. Allaf, șeful Departamentului de Chirurgie Robotică al Spitalului „Johns Hopkins” din Baltimore, Maryland, precum și Şerban Cocioabă, de la clinica Medical Metamorphosis din New York. În cele mai recente documente transmise din America se află și rezultatul unei tomografii computerizate de abdomen și pelvis, realizată în 10 iulie, la Spitalul North Shore - Long Island. La fel ca și celelalte documente care au fost depuse la dosarul aflat la CAB, și acestea au fost autentificate cu apostila Convenției de la Haga înainte să fie certificate de Departamentul de Stat American.



12