Mandatul lui Funeriu distruge cariere!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secţii închise inutil. Studenţi puşi pe drumuri

Mandatul lui Funeriu distruge cariere!

Eveniment 08 Februarie 2012 / 00:00 871 accesări

Perioada în care Daniel Funeriu s-a aflat la conducerea Ministerului Educaţiei a adus prejudicii însemnate tuturor celor implicaţi în procesul educaţional, atât de la nivelul învăţământului preuniversitar cât şi de la cel universitar. Printre cei care au aflat pe propria piele cât de „bine gândite” sunt actele normative emise de fostul ministru se numără şi o parte din studenţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, care au fost nevoiţi să se mute la alte specializări, din cauza prevederilor confuze din noua Lege a Educaţiei. Prima mare problemă pentru studenţii de la specializările engleză-germană, engleză-turcă şi engleză-portugheză a apărut la doar câteva zile de la începerea anului universitar, când au fost informaţi că Legea Educaţiei nu recunoaşte respectivele secţii. „Programele de studiu cu pricina sunt acreditate separat, însă nu şi în formula limba „a” plus limba „b”. Potrivit vechilor prevederi ale Legii Educaţiei, aveam posibilitatea de a alătura două programe acreditate pentru a forma un nou program de studiu, fără a mai fi necesară acreditarea acestuia în mod special”, declara, pe 10 octombrie, decanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Adina Ciugureanu. Aşa se face că studenţii care au avut ghinionul să urmeze cursurile respectivelor specializări s-au trezit, în anii II şi III, că trebuie să-şi abandoneze studiile.

PLECAŢI LA ALTĂ UNIVERSITATE Pentru cei 80 de studenţi ghinionişti, legea prevede două opţiuni: transferul la o specializare identică din cadrul unei alte instituţii de învăţământ superior şi transferul la o specializare similară din cadrul aceleiaşi instituţii. Şapte studenţi s-au transferat la secţii similare din cadrul Universităţii Bucureşti, în timp ce restul au rămas la Facultatea de Litere din universitatea constănţeană. În ceea ce priveşte secţiile de engleză-germană, engleză-turcă şi engleză-portugheză, acestea au fost închise printr-o hotărâre a Senatului Universităţii „Ovidius” în luna octombrie a anului trecut. Şi mai grav este faptul că reprezentanţii facultăţii constănţene au cerut găsirea unei soluţii încă din luna martie a anului 2011, însă răspunsul organelor abilitate s-a lăsat aşteptat. „Sunt două organisme care reglementează şi hotărăsc validitatea programelor de studiu: Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi Ministerul Educaţiei, cel din urmă luând deciziile pe baza recomandărilor Agenţiei”, a spus prof. univ. dr. Ciugureanu. În răspunsul final trimis de ARACIS Facultăţii de Litere, abia în vara anului 2011, conducerea instituţiei era invitată să depună dosarele pentru autorizarea programelor de studii suspecte că nu sunt conforme cu legea.

RĂSPUNS DUPĂ UN SEMESTRU Răspunsul Ministerului Educaţiei s-a lăsat aşteptat şi mai mult. După primul semestru al anului universitar 2011-2012, Daniel Funeriu a catadicsit să trimită o adresă Facultăţii de Litere, în care transmitea faptul că cele trei specializări sunt legale, pentru că Legea Educaţiei nu abrogă actul normativ pe baza căruia acestea au fost constituite. Prin urmare, vieţile a aproape 80 de studenţi au fost date peste cap din cauza unei legi confuze şi a lipsei de consideraţie a fostului ministru faţă de studenţii constănţeni. „Răspunsul Ministerului Educaţiei a fost discutat în Senatul Universităţii care a decis singurul lucru pe care îl putea face: studenţii continuă şcolarizarea la secţiile la care s-au transferat, redeschiderea unei secţii fiind imposibilă în mijlocul anului universitar”, a spus decanul Facultăţii de Litere.



12