Cele 28 de state membre NATO au decis ieri să prelungească cu două luni mandatul secretarului general Anders Fogh Rasmussen, pentru a-i permite să participe la viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice din 4 şi 5 septembrie 2014. Mandatul lui Anders Fogh Rasmussen, care ar fi urmat să se încheie la 31 iulie 2013, a fost deja prelungit cu un an, până la 31 iulie 2014. Ambasadorii permanenţi ai ţărilor aliate au decis din nou, în cadrul unei reuniuni desfăşurate ieri la Bruxelles, să-i prelungească mandatul pentru a-i permite să pregătească şi să prezideze summitul NATO care va avea loc în Ţara Galilor, la 4 şi 5 septembrie 2014, a anunţat NATO. Summitul va avea loc în condiţii de înaltă securitate, în complexul hotelier Celtic Manor, situat în apropiere de Newport, în sudul Ţării Galilor. Ultimul summit NATO a fost găzduit de preşedintele american, Barack Obama, la Chicago, în 2012.
Al 12-lea secretar general al NATO, fostul premier danez în vârstă de 60 de ani a fost numit, în 2009, pentru un mandat de patru ani. Statutul Alianţei Nord-Atlantice nu permite un nou mandat, dar sunt posibile prelungirile. Summitul din septembrie 2014 urmează a fi consacrat în mare parte Afganistanului, unde NATO ar trebui să-şi încheie, la sfârşitul anului viitor, cea mai lungă misiune de luptă de la înfiinţarea sa. Ţările NATO intenţionează să menţină o prezenţă militară şi după sfârşitul misiunii actuale, dar acordul care va reglementa acest lucru, negociat de Washington şi Kabul, nu a fost încă semnat de preşedintele afgan, Hamid Karzai, care apreciază că sarcina respectivă va trebui să fie asumată de cel care îi va urma în funcţie după alegerile prezidenţiale din aprilie.
Numele succesorului lui Rasmussen la conducerea NATO nu este cunoscut încă. Până în prezent, numai italianul Franco Frattini, fost comisar european şi ministru al Afacerilor Externe, şi-a anunţat candidatura. Numele actualilor miniştri ai Apărării din Belgia, Pieter de Crem, şi Polonia, Radoslaw Sikorski, au fost şi ele vehiculate pentru ocuparea acestui post care, în mod tradiţional, revine unui european.