Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela va fi înmormântat pe 15 decembrie, în satul natal Qunu, din partea de sud a ţării, o ceremonie naţională în memoria sa fiind programată pentru 10 decembrie, pe stadionul din Soweto, în apropiere de Johannesburg, a anunţat, vineri, preşedintele Jacob Zuma. Nelson Mandela, erou al luptei contra regimului rasist de apartheid şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud democratice, a murit joi seară, la vârsta de 95 de ani. În Africa de Sud va urma o săptămână naţională de doliu, începând de duminică, 8 decembrie, care va fi zi naţională de rugăciune şi meditaţie. Între 11 şi 13 decembrie, sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului preşedinte sud-african va fi depus la Pretoria, la Union Buildings, sediul Preşedinţiei. La funeralii sunt aşteptaţi şefi de stat din lumea întreagă.
Papa Francisc i-a adus, vineri, un omagiu fostului preşedinte, afirmând că acesta a creat o nouă Africă de Sud şi îndemnându-i pe sud-africani să-i urmeze exemplul pentru un viitor al reconcilierii. Într-un comunicat, comunitatea Sant'Egidio, apropiată Vaticanului şi foarte implicată, în Africa, într-o diplomaţie catolică informală vizând soluţionarea conflictelor, a apreciat la rândul ei că ”întreaga Africă plânge un părinte” şi că ”Mandela a făcut parte dintr-un grup restrâns de oameni care ajută la transformarea lumii într-o lume mai bună, aşa cum au procedat Gandhi şi Ioan al XXIII-lea”.
DOLIU MONDIAL Toţi monarhii, şefii de stat şi de guvern din întreaga lume s-au grăbit să aducă un ultim omagiu fostului preşedinte sud-african, la aflarea veştii despre moartea acestuia. Poate cea mai sugestivă evocare a decesului lui Nelson Mandela a venit de la premierul britanic, David Cameron, care a afirmat că ”o mare lumină a lumii s-a stins”. Şi regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi restul familiei regale şi-au declarat tristeţea la aflarea veştii despre dispariţia marelui om politic. Preşedintele francez, François Hollande, a decis coborârea în bernă a steagurilor Franţei, în semn de respect faţă de memoria lui Nelson Mandela. ”Întreaga umanitate este în doliu. Franţa participă la acest doliu. Ea este alături de sud-africani, care, în prezent, îl plâng pe acest mare om”, a declarat premierul francez.
Preşedintele american, Barack Obama, a dat ordinul ca steagurile americane să fie coborâte în bernă până luni, pentru a onora memoria fostului preşedinte sud-african. ”Astăzi (n.r. joi), SUA au pierdut un prieten apropiat, Africa de Sud a pierdut un eliberator incomparabil, iar lumea a pierdut o sursă de inspiraţie pentru libertate, justiţie şi demnitate umană”, a adăugat Obama. Preşedintele SUA şi soţia sa, Michelle, vor merge în Africa de Sud, săptămâna viitoare, pentru a-i aduce un omagiu lui Nelson Mandela. ”Nelson Mandela a fost un campion al demnităţii umane şi al libertăţii”, a apreciat, joi seara, fostul preşedinte american Bill Clinton. Şi fostul preşedinte George H.W. Bush a apreciat că ”Mandela a avut o capacitate remarcabilă de a-i ierta pe temnicerii săi, după 26 de ani de închisoare pe nedrept”. Ultimul preşedinte al regimului de apartheid din Africa de Sud, Frederik De Klerk, care împreună cu Mandela a obţinut Premiul Nobel pentru Pace în 1993, a afirmat că ”Nelson Mandela este un mare unificator şi un om foarte special”. De asemenea, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a decretat trei zile de doliu naţional pentru Nelson Mandela, pe care l-a numit ”gigantul popoarelor”.
”Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei Africii de Sud şi al lumii”, a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, aducând un omagiu eroului luptei împotriva apartheidului. ”Nelson Mandela a fost una dintre cele mai mari personalităţi politice din vremea noastră. Trebuie să îi onorăm memoria printr-un angajament mai puternic în favoarea democraţiei”, a transmis preşedintele UE, Herman Van Rompuy. La rândul său, preşedintele Senatului din România, liderul PNL, Crin Antonescu, afirmă, într-o postare pe pagina de Facebook, că ”Nelson Mandela a fost un om politic fascinant, o combinaţie unică între capacitatea de a cuceri drepturi şi capacitatea de a unifica o societate cum a fost cea sud-africană”.