Manevre militare în Iran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manevre militare în Iran

Externe 28 Iunie 2011 / 00:00 475 accesări

• Rachete în semn de pace • Gardienii Revoluţiei, armată de elită a Iranului, organizează, începând de ieri, manevre militare care vor include şi lansarea de rachete cu rază de acţiune scurtă, medie şi lungă, a declarat un înalt oficial militar. „Manevrele balistice Marele Profet 6 vor începe luni. Vor fi lansate rachete cu rază de acţiune scurtă, medieşi lungă, inclusiv rachete Khalij-Fars, Sejil, Fateh, Ghiam, Shahab 1 şi 2”, a anunţat generalul Ami Ali Hadjizadeh, comandantul forţelor aerospaţiale ale Gardienilor Revoluţiei. Manevrele se doresc „un mesaj de pace şi prietenie pentru statele din regiune şi nu reprezintă o ameninţare pentru nicio altă ţară”. Gardienii Revoluţiei organizează în fiecare an aplicaţii militare în zona Golfului.

Iranul, care dispune de zeci de tipuri de rachete, a anunţat la sfârşitul lunii mai intrarea în producţia de serie a rachetelor balistice sol-sol de tip Qiam. Programul de producţie a rachetelor este controlat de Gardienii Revoluţiei, care şi utilizează cea mai mare parte a acestora. Programul spaţial şi balistic al Iranului provoacă îngrijorareaţărilor occidentale, care se tem că regimul de la Teheran dezvoltă capacităţi balistice ce ar putea permite lansarea de arme nucleare. Totodată, regimul de la Teheran a declarat în repetate rânduri că forţele sale nu se antrenează pentru un eventual atac vizând o altă ţară, însă Occidentul se teme că republica islamică ar putea lansa un atac cu rachete asupra duşmanului său declarat, Israelul. Noi rachete balistice au fost livrate luna trecută Gardienilor Revoluţiei, inclusiv Qiam 1, care poate lovi ţinte ce sunt, în mod normal, dificil de interceptat. Ministerul Apărării a livrat în luna octombrie şi rachete de generaţia a treia, Fateh-110, şi intenţionează în prezent să înceapă testele la rachete de generaţia a patra. Fateh-110 sunt descrise drept rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, mobile, dotate cu sisteme de navigaţie şi control avansate. Însă, principala sursă de îngrijorare pentru ţările occidentale o reprezintă rachetele balistice Shahab-3, care au rază de acţiune de până la 2.000 de kilometri şi care pot atinge orice zonă din Israel.

• Tensiuni între conservatori • La Teheran, lucrurile nu sunt însă atât de sigure cum ar vrea regimul preşedintelui Ahmadinejad să pară. O sută de parlamentari iranieni, din totalul de 290, au semnat o moţiune pentru a-l interoga pe preşedintele Ahmadinejad în legătură cu mai multe subiecte. Moţiunea, prezentată unei comisii a Parlamentului, duminică, cere chestionarea şefului statului în legătură cu motivele amânării nominalizării unui ministru al sportului şi tineretului, problemele în ramburasarea fondurilor pentru Tehrna Metro şi eşecurile administrative previne implementarea corectă a planurilor culturale ratificate. În baza Constituţiei iraniene, preşedintele trebuie să apară în faţa Parlamentului pentru interogare în termen de lună, atunci când cel puţin o pătrime îi cer să ofere explicaţii pentru deciziile şi măsurile luate. Nu este prima dată când acţiunile lui Ahmadinejad sunt puse sub semnul întrebării de parlamentarii iranieni. În luna mai, 12 parlamentari au depus o moţiune de demitere a preşedintelui în vârstă de 54 de ani, pe care l-au acuzat de încălcarea a 50 de articole din Constituţie. Anterior, circa 90 de parlamentari au semnat o moţiune pentru a-l chestiona pe Mahmud Ahmadinejad în legătură cu o serie de numiri ministeriale şi bugetare. Moţiunea actuală reflectă tensiunile dintre Ahmadinejad şi parlamentari conservatori. Iranul va organiza alegeri parlamentare anul viitor şi alegeri prezidenţiale în 2013.



12