SUA şi Coreea de Sud au demarat, ieri, manevre militare comune în Marea Galbenă, cu scopul de a atrage atenţia Coreei de Nord, au anunţat oficiali militari sud-coreeni. Aceste exerciţii se desfăşoară în contextul în care, începând de astăzi, la Phenian, se întâlnesc oficiali ai partidului aflat la putere, pentru prima dată după 30 de ani, pentru a pregăti, potrivit analiştilor, înlocuirea de la putere a lui Kim Jong-Il, care se confruntă cu probleme de sănătate. Ţara pregăteşte, de asemenea, cea mai mare paradă militară din istoria sa, potrivit unor surse nord-coreene anonime.
Manevrele care au demarat ieri, în Marea Galbenă fac parte dintr-o serie de exerciţii lansate de regimul de la Seul, singur sau în colaborare cu SUA, în urma scufundării în martie a uneia dintre corvetele sale, Cheonan, atribuită de o comisie de anchetă internaţională unei torpile nord-coreene. Coreea de Nord a dezminţit această acuzaţie. Manevrele, programate iniţial la începutul lui septembrie, dar amânate din cauza unui taifun, se vor desfăşura timp de cinci zile, într-o zonă maritimă situată între Coreea de Sud şi China. La acestea participă aproximativ 1.700 de militari americani şi sud-coreeni, care se vor antrena în vederea detectării submarinelor şi purtării unor lupte de nivel înalt, a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major sud-coreean. SUA au trimis să participe la exerciţii două distrugătoare, o navă de supraveghere, un submarin şi trei avioane de supraveghere de tip P-3C Orion. Partea sud-coreeană va mobiliza două distrugătoare, o fregată, avioane de tip P-3C Orion şi un submarin. Însă, spre deosebire de exerciţiile din iulie, de această dată, la manevre nu participă niciun portavion american.
Phenianul a criticat ferm această nouă serie de exerciţii, pe care a calificat-o drept ”manevre de război premeditat”, ameninţând că le va ”distruge fără milă”.