Manevre militare iraniene de teama Statelor Unite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manevre militare iraniene de teama Statelor Unite

Externe 22 Ianuarie 2007 / 00:00 561 accesări

Gardienii Revoluţiei Iraniene, armata ideologică a regimului de la Teheran, va efectua timp de trei zile, începînd de astăzi, manevre militare cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Un comandant al artileriei iraniene a precizat că exerciţiile au rolul de a testa capacităţile operaţionale ale rachetelor de tip Zelzal şi Fajr-5. Detaşamentele de elită ale armatei vor efectua aceste manevre la circa 140 de kilometri la sud-est de capitala iraniană. Rachetele de tip Fajr-5 ar avea o rază de acţiune de 75 de kilometri, în timp ce proiectilele de tip Zelzal pot lovi ţinte aflate la o distanţă cuprinsă între 100 şi 400 de kilometri.

Anunţul privind desfăşurare acestor manevre are loc într-un moment în care comunitatea internaţională exercită presiuni tot mai mari asupra regimului de la Teheran pentru suspendarea controversatului sau program nuclear. Totodată, Statele Unite au acuzat Iranul că alimentează conflictul izbucnit între facţiunile irakiene prin susţinerea miliţiilor şiite, acuzaţii respinse de oficialii de la Teheran. În noiembrie 2006, Gardienii Revoluţiei au efectuat pentru prima dată manevre militare cu rachete cu rază medie de acţiune de tip Shahab-3.

Nu întîmplător, manevrele au fost anunţate la scurt timp după ce secretarul Consiliului de Discernămînt iranian Mohsen Rezai a declarat că administraţia de la Washington se pregăteşte să provoace o revoltă în Iran şi că o confruntare între cele două ţări este inevitabilă. "America va exploata blocada împotriva Iranului pentru a provoca o revoltă a iranienilor împotriva Revoluţiei. Ea va susţine mişcările ostile Iranului, va desfăşura operaţiuni în interiorul ţării şi va face propagandă pentru un război confesional", a declarat fostul comandant-şef al armatei în timpul războiului dintre Iran şi Irak. Consiliului de Discernămînt este principala instanţă de arbitraj şi decizie din Iran, condusă de fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani. La rîndul său, principalul negociator în dosarul nuclear iranian, Ali Larijani, afirma sîmbătă că forţele armate iraniene sînt pregătite să facă faţă oricărei ameninţări la adresa instalaţiilor nucleare.



12