Şi în acest sezon estival, diferenţele între sudul şi nordul litoralului au fost vizibile! În Mamaia, autorităţile locale au acoperit diferitele nişe ale turismului, cu alte cuvinte, aici s-a pus accent pe tot ceea ce îşi doresc cu adevărat turiştii când ajung pe litoral, în funcţie de vârstă şi de posibilităţile financiare! Unii vor să aibă localuri unde să se distreze nopatea, alţii vin cu copiii pe litoral şi vor să se bălăcească toată ziua la Aqua Magic, iar alţii pur şi simplu vor să stea tolăniţi pe şezlong, cu un cocktail în faţă şi să asculte muzică. E adevărat că şi autorităţile locale din sudul litoralului au luat multe măsuri care au mai schimbat faţa staţiunilor, dar, aşa cum recunosc şi primarii, încă este de lucru. În ce priveşte turismul balnear, situaţia se prezintă în acelaşi mod. S-au făcut destule lucruri bune, dar cele rele sunt mai multe.
Pentru turiştii care vin la mare să se trateze sunt deschise bazele de tratament din sudul litoralului. O adevărată comoară, pe care autorităţile nu o exploatează la adevăratul potenţial. Ele nu mai sunt ce erau odată, în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar ar putea reveni la viaţă. Asta ar fi posibil doar cu implicarea atât a autorităţilor locale, a investitorilor, cât şi a ministerului şi altor factori de decizie de la Bucureşti. Operatorii din turismul balnear s-au reunit, ieri, la Saturn împreună şi cu ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, pentru a trage semnale de alarmă asupra situaţiei staţiunilor balneare. S-au pus în vedere multe probleme, dar operatorii din turism sunt încrezători că lucrurile merg pe drumul cel bun.
ZECE IZVOARE TERMALE Despre bazele de tratament din ţară s-au scris pagini întregi şi probabil se vor mai scrie, pentru că realitatea este că mai avem multe pâini de mâncat până ca ele să redevină ce au fost odată. Un prim pas a fost ca staţiunile care nu aveau autorizaţie să fie certificate, astfel încât să se poată dezvolta mai uşor. O astfel de staţiune este şi Mangalia, care mai are de făcut câţiva paşi până să devină „balneară”. Primarul oraşului, Cristian Radu, a declarat că va crea un pachet de facilităţi pentru cei care vor să investească în zonă. „Avem zece izvoare termale pe care încercăm să le punem în valoare. Nici măcar localnicii poate nu ştiu despre ele. Spunem că avem potenţial, dar niciodată nu s-a pus în valoare”, a declarat primarul. Alte zece staţiuni balneare sunt în curs de certificare.