Manifestare comemorativă dedicată personalităţii lui Adrian Rădulescu, la Muzeul de Istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manifestare comemorativă dedicată personalităţii lui Adrian Rădulescu, la Muzeul de Istorie

Cultură 05 Mai 2007 / 00:00 1289 accesări

Importantă personalitate culturală a Constanţei, arheolog şi profesor universitar de renume, Adrian Rădulescu a trecut în nefiinţă în urmă cu şapte ani. În cinstea celui care a fost ctitorul de bază al Universităţii „Ovidius”, director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (1969 – 1990 şi 1992 - 2000) şi prefect al judeţului Constanţa, conducerea instituţiei muzeale a organizat un eveniment cultural omagial. La manifestare au participat soţia şi fiica lui Adrian Rădulescu, arheologi care au lucrat alături de acesta pe şantierele dobrogene, colegi şi foşti studenţi din cadrul instituţiei de învăţămînt, dar şi numeroşi prieteni.

Evenimentul comemorativ a fost deschis cu o slujbă de pomenire realizată de un sobor de preoţi conduşi de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Programul manifestării a continuat cu un simpozion ştiinţific, viaţa şi activitatea didactică şi arheologică a celui omagiat fiind prezentate de prof. univ. dr. Ion Bitoleanu, prof. univ. dr. Panait I. Panait, rectorul onorific al Universităţii „Ovidius”, prof. univ dr. Adrian Bavaru, rectorul instituţiei de învăţămînt, prof. univ. dr. Victor Ciupină, prof. univ. dr. Petre Roman, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, arheologii Simion Gavrilă, Alexandru Barnea şi directorul adjunct al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Gabriel Custurea. În sala „Adrian Rădulescu” a muzeului constănţean au fost prezenţi şi prof. univ. dr. Daniel Flaut, arheologii Zaharia Covacef, Cătălin Dobrinescu, Valentina Voinea, Laurenţiu Cliante şi Gheorghe Papuc. „Colaborarea mea cu Adrian Rădulescu a fost una extraordinară. Vizionarul, aşa cum îl numeam eu, şi-a dat seama că la Constanţa o universitate şi o academie îşi au locul. Era un om extraordinar, care a contribuit la ctitorirea Universităţii Ovidius”, a precizat rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. Univ. dr. Victor Ciupină. La rîndul său, directorul adjunct al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Gabriel Custurea a menţionat că generaţii de studenţi şi actuali arheologi îi sînt datori lui Adrian Rădulescu pentru cultura lor istorică.

La parterul instituţiei muzeale a fost organizată o expoziţie fotografică, în cadrul căreia sînt prezentate aspecte din viaţa personală şi profesională a arheologului şi profesorului universitar Adrian Rădulescu.

Adrian Rădulescu, o personalitate culturală a Constanţei

Adrian Rădulescu (1932 - 2000) a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, unde s-a specializat în istorie veche şi epigrafie.

Cercetătorul a fost încadrat la instituţia muzeală de la malul mării imediat după terminarea studiilor, în anul 1956, fiind, pe rînd, muzeograf, şef de secţie, director adjunct şi director. Ca arheolog, Adrian Rădulescu a participat la numeroase săpături şi a condus şantiere de interes naţional, precum: Edificiul roman cu mozaic, termele de la Tomis, complexul rupestru de la Basarabi, necropola feudală-timpurie de la Castelu, şantierul de la Albeşti, toate aceste cercetări fiind valorificate prin intermediul unor numeroase studii şi monografii. În anul 1972, maestrul a obţinut titlul de doctor în istorie al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, cu teza „Dezvoltarea meşteşugurilor în Dobrogea romană. Ceramica”.

Adrian Rădulescu a fost preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Studii Clasice din România, directorul Centrului de Studii Ovidiene, preşedintele Filialei Constanţa a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie, membru corespondent al Institutului German de Arheologie din Frankfurt, primul rector al Universităţii „Ovidius” (1990 - 1991), prefect al judeţului Constanţa (1990 - 1991). De asemenea, a sprijinit Biserica Ortodoxă Română, ca membru în Consiliul Eparhial şi în Consiliul Naţional Bisericesc, contribuind decisiv la transformarea Episcopiei Tomisului în Arhiepiscopie. Adrian Rădulescu este autorul a numeroase lucrări de specialitate, studii şi articole.



12