Manifestări cultural-artistice de Ziua Naţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa, în sărbătoare

Manifestări cultural-artistice de Ziua Naţională

Cultură 30 Noiembrie 2013 / 00:00 1041 accesări

Sfârşitul de săptămână abundă în evenimente artistice dedicate Zilei Naţionale a României, sărbătorită în avans, dar şi duminică, pe 1 Decembrie, când se împlinesc 95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia.

Cu două zile în avans de marea sărbătoare, Muzeul de Istorie Naţională şi Arhelologie Constanţa (MINAC) a marcat, vineri, Ziua Naţională a României printr-un eveniment special. Comunicările ştiinţifice ale elevilor de gimnaziu şi liceu au alternat cu momentele artistice susţinute de juniori de la Grădiniţa „Steluţele mării”, Şcoala nr. 2 „I.C. Brătianu”, dar şi de la Şcoala nr. 1 din Vulturu. Îmbrăcaţi în port tradiţional, copiii au încins hora mare, mândri că sunt români.

Invitat special la eveniment, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman, le-a făcut o surpriză elevilor, prezentându-le modul în care, în urmă cu 78 de ani, în 1935, elevii din comuna constănţeană Nistoreşti sărbătoreau actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Emoţionant a fost şi momentul în care organizatoarea acestor lecţii deschise de la MINAC, muzeograful dr. Lavinia Gheorghe, a dat citire poeziei „Nu plânge, maică Românie!”, descoperită în raniţa unui soldat mort în toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpaţii de Curbură. De asemenea, aceasta a dat citire unui alt document: discursul ţinut „în numele studenţimii dobrogene” de studentul D. Ciuperceanu-Dobrogea, la Iaşi, în ziua de 8 decembrie 1918.

Expoziţii dedicate Marii Uniri, realizate de copii de la grădiniţa „Flipper”, Şcoala nr. 16 şi Şcoala nr. 43 „Ferdinand”, au dat culoare marii sărbători naţionale.

ZIUA ROMÂNIEI, SĂRBĂTORITĂ DE UDTR Ziua Naţională a României a fost celebrată, vineri, şi de Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), în cadrul spectacolului cu cântece şi poezii patriotice „Sărbătoarea naţională în sufletele noastre”. Evenimentul, organizat la Palatul Copiilor, s-a bucurat de prezenţa consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozkalişkan, a preşedintelui UDTR, Osman Fedbi, şi a deputatului Iusein Ibram, care au înmânat premiile la concursurile de desen şi creaţie literară lansate în şcolile din Constanţa la începutul lunii noiembrie.

Moderatoarea manifestării a fost preşedintele Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Turkoglu. „Felicit poporul român pentru sărbătorirea Zilei Naţionale şi îi urez din tot sufletul pace, linişte şi bunăstare. Prin această acţiune, cetăţenii de etnie turcă şi tătară şi-au exprimat dragostea faţă de tradiţii şi de legătura strânsă cu România”, a spus consulul Turciei, Ali Bozkalişkan. La rândul său, preşedintele UDTR, Osman Fedbi, a menţionat: „De Ziua României, le doresc tuturor cetăţenilor români multă sănătate, fericire, o viaţă îmbelşugată şi un nou an mai bun”.

1 Decembrie 1918

Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, este rezultatul unor evenimente interne şi internaţionale deosebit de importante. În contextul prăbuşirii celor patru imperii ce dominaseră Europa, Imperiul Ţarist, Imperiul Austro-Ungar, cel de-al Doilea Reich şi Imperiul Otoman, popoarele s-au trezit la o viaţă politică în care obiectivul major a fost unirea, în cazul provinciilor româneşti, sau constituirea de state de sine stătătoare, cum este cazul sârbilor, croaţilor şi slovenilor, polonezilor. Unirea Basarabiei cu România, pe 27 martie 1918, şi a Bucovinei, pe 28 noiembrie 1918, au pregătit actul Marii Unirii de la Alba Iulia, înfăptuit la 1 Decembrie 1918. La Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde fuseseră sacrificaţi Horia şi Cloşca şi unde înainte intrase, în anul 1600, Mihai Viteazul, au participat 1.228 de delegaţi trimişi să aprobe Unirea şi peste 100.000 de români veniţi din toate zonele Transilvaniei.

Evenimentele continuă

Duminică, de la ora 11.00, la Pavilionul Expoziţional se va deschide o expoziţie foto-documentară dedicată Marii Uniri.

Ziua Naţională va mai fi sărbătorită duminică, de la ora 17.00, şi la MINAC, printr-un concert oferit de profesori şi elevi de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”.

MUZEUL DE ARTĂ De Ziua Naţională, pasionaţii de artă şi frumos sunt invitaţi să treacă pragul Muzeului de Artă, în intervalul orar 9.00 - 17.00, de Ziua Porţilor Deschise.

COLINDE LA CASA DE CULTURĂ La ceas de mare sărbătoare, iubitorii muzicii corale sunt invitaţi duminică, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la un concert tradiţional de colinde. Constănţenii vor primi... colinda de la coralele Arhiepiscopiei Tomisului, inclusiv multipremiata „Armonia”, grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare”, corul Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, grupul coral al Şcolii nr. 39, Grupul coral „Giocoso” al Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada” şi Corala mixtă dirijată de Preasfinţitul Ciprian din Bulgaria. Intrarea la eveniment este liberă.



12