Manifestări culturale dedicate poetului şi filozofului turc Mevlana Celaleddin Rumi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manifestări culturale dedicate poetului şi filozofului turc Mevlana Celaleddin Rumi

Cultură 30 August 2007 / 00:00 764 accesări

Muftiatul Cultului Musulman din România, în colaborare cu Primăria Municipului Konya din Republica Turcia şi Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), organizează, în perioada 31 august - 2 septembrie, spectacolul intitulat ”Dansul Dervişului Rotitor”. Spectacolul va fi susţinut de 20 de călugări şi instrumentişti din Konya, la Bucureşti (31 august), Constanţa (1 septembrie) şi Medgidia (2 septembrie), accesul publicului fiind gratuit. Spectacolul „Dansul Dervişului Rotitor” deschide manifestările organizate în România, care sînt dedicate poetului şi filozofului Mevlana Celaleddin Rumi, cu ocazia Anului Mevlana, care a fost decretat de UNESCO, la împlinirea a 800 de ani de la naşterea înţeleptului turc. La Constanţa, spectacolul va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu începere de la ora 19.00.

Mevlana Celaleddin Rumi (1207 - 1273) a promovat o filozofie care a tras mulţi oameni, prin caracterul său umanist, tolerant faţă de toate religiile şi faţă de toate naţiunile. Poet mistic, Mevlana a fondat gruparea „Mevlevi”, cunoscută şi sub numele de „Dervişii rotitori”. Dansul ritual al dervişilor rotitori simbolizează eliberarea sufletului de problemele pămînteşti, pregătirea acestuia pentru comuniunea cu divinitatea.

Manifestările consacrate lui Mevlana Celaleddin Rumi vor continua, în perioada 4 - 6 septembrie, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, cu simpozionul internaţional „De la Sari Saltuk Baba la Misghin Baba - Mărutrii ale culturii turce cu pămîntul României”. La manifestare vor participa profesori universitari din România, Turcia, Macedonia, Polonia, Azerbaidjan şi Iran, care vor prezenta o serie de comunicări de ştiinţifice referitoare la biografia şi opera personalităţii omagiate. Simpozionul este organizat de Uniunea Democrată Turcă din România, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor şi Societatea de Cercetare a Culturii Populare din Ankara.



12